Väddöbygden – ett sommarparadis : Del 2

Grisslehamn heter sista anhalten innan man fortsätter ut på den allra nordligaste delen av Väddöbygden, öarna Fogdö och Singö. Här finns något så ovanligt som en levande fiskehamn. Området har ett blomstrande konst- och kulturliv och brett utbud av olika aktiviteter och upplevelser.

Klicka för större bild På vintern är det fortfarande folktomt här på ön. Då passar Erik på att skriva på sina böcker. På sommaren öppnar han sin lilla bokbod bredvid konditoriet och han har också lett otalet historiska vandringar i Grisslehamn, dem har hälsan nu satt stopp för, men via en app som man nu kan ladda ner via Norrtälje kommuns hemsida går det att göra vandringen på egen hand. Men hans dockteater är fortfarande en attraktion för vuxna och barn. Men vad gör man när man är alldeles ensam här? Ett mycket anspråkslöst svar från denna ”kulturprofil” lyder.– Jag skriver böcker och tar promenader längs med stränderna och se vad jag hittar längs strandbrynet. Att Erik Eriksson är traktens kändis råder ingen tvekan om. Hela tiden blir vi avbrutna i vår intervju av människor som vill säga hej eller tacka honom för hans senaste bok. En gammal man med rullator vinkar från trottoaren.– Det är Oskar Rosen. Han är en av de sista överlevande båtflyktingarna från Estland som jag har intervjuat. Han är över nittio år idag.

Fiskebåtarna i hamnen.

Fiskebåtarna i hamnen. Rik fiskenäringVi närmar oss hamnen. Fiskebåtarna har hamnat lite i skymundan idag då det är dagen för den årliga postrodden, en hyllning till de gamla postmännen som rodde över posten så sent som för 150 år sedan mellan länderna, en seglats som idag tagit mellan fyra och sex timmar för de cirka trettio ekipagen, som i tidstypiska farkoster och kläder korsa Ålands hav denna förmiddag. – En gång i tiden drog en enda fiskare här upp 600 kg torsk dagligen här. Folk tjänade mycket pengar. Många av de husen häromkring byggdes av dessa pengar. Jag läste en artikel om fenomenet i en gammal dagens nyheter, då kallades Grisslehamn för ”Ostkustens Klondyke”. Albert Engström och hans tecknade gubbar bidrog till bilden av att det söps mycket här, men faktum är att folk investerade i fiskebåtar och hamnen som är ägd av fiskarna själva.

Sedan 45 år tillbaka genomförs varje år postrodden mellan Eckerö på Åland till Grisslehamn för att hedra gamla tiders

Sedan 45 år tillbaka genomförs varje år postrodden mellan Eckerö på Åland till Grisslehamn för att hedra gamla tiders ”brevbärare” som transporterade post mellan länderna. ”För mycket folk”Postrodden har dragit till sig närmare tusentalet människor idag. De myllrar omkring bland dragspelare, glass- och hemslöjdsförsäljare. Erik vill att jag ska hälsa på en av de tre kvarvarande yrkesfiskarna i orten.  Vi börjar leta i hamnen och hittar till slut hans fru i en av souvenirbutikerna, hon säljer bland annat fågelkonst hon gjort av fiskben och förklarar att maken flytt från Grisslehamn idag. ”Idag vill ingen Grisslehamnsbo vara här frivilligt, det är för mycket folk.” skrattar hon.Erik ler och berömmer hennes butik. Han nämner att man måste vara lite överlevnadskonstnär om man ska klara sig ekonomiskt i hamnen idag. Han är orolig för framtiden och att de gamla båthusen ska börja renoveras och byta skepnad till glassbodar, gallerier och presentshopar när fisket börjar förlora sin huvudplats och bara bli ett pittoreskt inslag i gatubilden. Hur länge till ska den morgontidige kunna gå ner och lyssna till ljudet från en inkommande fiskebåt?

Fotnot: Klondyke är en region i nordvästra Kanada, känt för guldrushen när guld upptäcktes där 1896.

Arholma är en av de mest kända öarna i Stockholms skärgård.

Arholma är en av de mest kända öarna i Stockholms skärgård. Fakta VäddöbygdenVäddöbygden gränsar till Ålands hav och från Grisslehamn kan man ta färjan över till Eckerö, en färd på cirka två och en halv timme. De öar som omfattas är Väddö, Barnens Ö, Björkö, Arholma, Fogdö och Singö. Väddö är Sveriges sjunde största ö på 12790 ha.Detta kan du uppleva i Väddöbygden:Många fina havsbad både runt Väddö och de omkringliggande öarna. Fiske exempelvis vid Singösundet där många fiskeentusiaster samlas. Singö hembygdsgård, Backby, gammal välbevarad roslagsgård. Ortala bruk, ett järnbruk med anor från 1500-talet, Björkö/Arholma kyrka en vacker träkyrka med målningar av Harald Lindberg. Norra Arholma med Arholma Nord Typisk roslagsskärgård med inslag av försvarshistoria från modern tid. Roslagens sjöfartsmuseum i Älmsta.

Arholma är den sista ön innan Åland.

Arholma är den sista ön innan Åland. Arholma – längst ut i skärgårdenDrygt 25 km nordost om Norrtälje ligger Arholma, en av de mest kända öarna i Stockholms skärgård. Ön, som numera delvis är naturreservat, förknippas i första hand med Arholmavalsen, från 1913, en klassiker bland svenska skärgårdsvalser. Till följd av att Arholma är den sista ön innan Åland har ön alltid haft strategisk betydelse – det var här som ryssarna 1719 inledde sin plundring av Stockholms skärgård och under kalla kriget var spärren Arholma första utpost i försvaret av Stockholm. Bland sevärdheterna finns Arholma Båk från 1768, än idag Roslagens mest kända sjömärke och Batteri Arholma på öns Norra spets, en militäranläggning som ursprungligen uppfördes under kalla kriget och som nu visas upp för allmänheten.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket