Husbil365

CampingSverige.se

16.8.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Landskrona stad
Dela
 

Ven - en pärla mitt i Öresund

En liten ö som bjuder på stora upplevelser. Mitt i havet mellan Sverige och Danmark ligger oemotståndliga Ven som lockar med vacker natur, pittoreska byar och god mat.

En liten ö som bjuder på stora upplevelser.

En liten ö som bjuder på stora upplevelser.


Det doftar av nybakade bullar och färskt kaffe när vi stiger av båten i Bäckviken. Solen skiner och vi är ett 50-tal personer som åkt med båten de 30 minuterna från Landskrona över till Ven. Vi slår oss ner i solen och njuter av en kopp kaffe innan vi ger oss på den långa backen upp till cykeluthyrningen. För det är med cykel man bäst tar sig fram på ön. Väl uppe sträcker sig ön som en härlig grönskande flora framför oss.

De gula cyklarna står på rad.

De gula cyklarna står på rad.
Fotograf: Torbjörn Lagerwall


Gula cyklar

På cykeluthyrningen är det full fart. Den klassiska Ven-cykeln lyser med sin gula färg och finns i alla möjliga varianter. Är du sugen på att testa att cykla tandem eller behöver du en extra sits till ett mindre barn. Allt finns att hyra här. På sommaren fylls vägarna med cyklar men ön är inte bilfri så man får se upp när man cyklar omkring. Ön är förresten en enda stor platå som höjer sig upp till 39 meter över havet och detta känner man av när man vandrar eller cyklar längs med kuststräckan. Att slå sig ner med en picknick och titta ut på sundet och båtarna som kommer och går en solig dag är magiskt.

Tycho Brahe satte Ven på kartan då han på 1500-talet byggde sitt slott Uranienborg och observatoriet Stjerneborg mitt på ön.

Tycho Brahe satte Ven på kartan då han på 1500-talet byggde sitt slott Uranienborg och observatoriet Stjerneborg mitt på ön.


Tycho Brahe

I mitten av 1600-talet blev Ven svenskt. Ön ligger belägen ca 4,5 km från Landskrona och har en omkrets på 11,7 km. Mest känt är Ven för den branta kusten Backafall, där även sångtexten Flickan från Backafall kommer från. Tycho Brahe satte Ven på kartan då han på 1500-talet byggde sitt slott Uranienborg och observatoriet Stjerneborg mitt på ön. Det är också hit man kommer när man börjar sin cykeltur från hamnen. Här kan man besöka Tycho Brahe-museet, och uppleva en elva minuter lång ljud- och ljusföreställning som skildrar en natts observationer under Tychos ledning.

Ven är en av de nordligaste platserna i Europa där det går bra att odla durumvete.

Ven är en av de nordligaste platserna i Europa där det går bra att odla durumvete.
Fotograf: Mårten Svensson


Durumvete

Vi fortsätter vår cykeltur längs med Landsvägen och strax före Tuna by mitt på Ven ligger Hven-Durum. Ett stopp här är ett måste när man är på Ven, om så bara för att känna doften av nybakat bröd och njuta av den fridfulla innergården. Självklart kan man också ställa sig i kö utanför luckan och köpa med sig bröd, bullar och nymalet mjöl. När benen fått vila och korgen är full av goda bröd fortsätter vi med den strida strömmen av cyklister mot den gamla kyrkan Sankt Ibb från 1100-talet. Utsikten över Kyrkbacken och hamnen är väl värt ett stopp. Sedan far vi i full fart nerför backen och möts av en pittoresk sommarhamn med glasskiosk, fiskrökeri, hamnkrog och fiskebåtar. Här kan man enkelt låta några timmar passera medan man njuter av frid och ro. Har man tur med vädret är det även härligt att ta sig ett svalkande dopp.

Att cykla runt hela ön är en lagom dagsutflykt.

Att cykla runt hela ön är en lagom dagsutflykt.


Vandringsslinga

Att cykla runt hela ön är en lagom dagsutflykt. Passa på att titta in till Silversmeden Malin Ljung eller Konstnärsgården med olika utställningar. Det finns även en keramikverkstad och en gård med alpackor och butiksförsäljning av produkter från alpackorna. En nyhet för året är att Skåneleden invigt en ny vandringsslinga som går runt ön. Slingan är på 12 km och tar en genom några av de vackraste delarna. Efter en lång härlig dag på cykel stannar vi till nere i Bäckviken för en strut av öns egen glass medan vi väntar på att båten ska gå tillbaka till Landskrona. En perfekt semesterdag med sol, god mat och lagom med motion på ett av Sveriges vackraste ställen.

Observatoriet Stjerneborg är värt ett besök.

Observatoriet Stjerneborg är värt ett besök.


Fakta om Ven

Resa:
Ventrafiken kör regelbundet färjor från Landskrona, tar ca 30 minuter.
Under sommaren går det flera turer dagligen.
För bokning och pris: www.ventrafiken.se

Cykel:
Har du egen cykel kan du ta med den på båten. Uthyrning av cykel sker på ön och behöver inte bokas i förväg.

Boende:
På Gamlegård och Turistgården finns rum och stugor, medan Backafallsbyn har fyrstjärniga hotellrum. Tältcamping finns också. Vens vandrarhem har bäddar i 2-6 personers rum.

Aktiviteter:
Cykling, golf, hästridning, bad m.m.

Kultur:
S:t Ibbs kyrka, Tycho Brahe-museet, gallerier och konsthantverk. Ven har även sällsynta växter som jättefräken, klintsnyltrot och rosenmalva.


Läs mer härSe också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt