Husbil365

CampingSverige.se

24.4.16

Av: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Vi spanar in solceller

Var du en av besökarna på båtmässorna i Stockholm och Göteborg, kanske du passade på att gå och stå på en av solcellspanelerna från Sunbeam Systems som låg på golvet hos Viking Yachting och Hjertmans i Göteborg samt Benn’s, Båtaccenten och Hjertmans i Stockholm.

Sunbeam Systems utvecklar tåliga modeller som både går att gå på och som tål att tappa något tungt på utan att något händer.

Sunbeam Systems utvecklar tåliga modeller som både går att gå på och som tål att tappa något tungt på utan att något händer.
Fotograf: SunBeam Systems


I takt med det ökande användandet av solceller, både hos husbils- husvagnsfolk, båtfolk, ägare till jaktstugor och liknande, utvecklas solcellstekniken med full fart. För bara några år sedan var det rejält dyrt med en solcellspanel som dessutom var både tung och ömtålig att sätta på taket på ett fritidsfordon.

Nu har pris och storlek flyttats upp ett par pinnhål och med nya, väldigt lätta paneler kan man rent viktmässigt ha så pass många att man med råge kan vara självförsörjande. I alla fall under sommarhalvåret.

Sunbeam Systems utvecklar tåliga modeller som både går att gå på och som tål att tappa något tungt på utan att något händer. En 100 watts panel mäter drygt en gånger en halv meter, är tre millimeter tjock och väger under två kg! Den är dessutom böjlig.

De har också modeller som t ex går att ha på tältduk, kanske på taket till förtältet eller båtens kapell.
Deras nya Tough modell med dubbelt UV-skydd för flexibla paneler ger en livslängd som närmar sig en glaspanel.

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt