Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

10.8.09

Av: Johan Marius Svingen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Johan Marius Svingen
Dela
 

Vita Sandars Camping – en av Sveriges vackraste inlandscampingar

Europas tredje största insjö ligger i Sverige, och hit vallfärdar norrmännen varje år för att uppleva Vänern. Vita Sandars Camping ligger vid utloppet av Dalslands Kanal och vid stranden av Nordens största insjö. När du står på den vackra stranden och spejar ut över den stora insjön påminner det otroligt mycket om havet. Inte något land i sikte.

Ragnhild Bergan Kvernbakken, Selma Jensen och hunden Risk trivs så bra i Sverige att de redan har planerat att resa till grannlandet nästa år igen.

Ragnhild Bergan Kvernbakken, Selma Jensen och hunden Risk trivs så bra i Sverige att de redan har planerat att resa till grannlandet nästa år igen.


Populärt bland norrmän

Området runt den stora insjön i Dalsland är populärt bland norska campingturister och norrmän strömmar över gränsen på jakt efter sol och sommar.

- Vi har det otroligt trevligt här. Detta är en kanonbra camping för hela familjen. Barnen trivs särskilt bra. Också är det härligt att solen har kommit hit, säger Ragnhild Bergan Kvernbakken. Barnen har ingenting att klaga över när de besöker Vita Sandars Camping. Campingen är full av aktiviteter för de små.

Badbassäng utöver insjön är populär.

- Vi har valt en svensk campingplats för att de är väldigt bra på att ha pool på platserna. Det hittar du inte på särskilt många platser i Norge, fortsätter Kvernbakken. Utöver poolen finns både minigolf, ballroom, gokartuthyrning, kiosk, fotbollsplan, skateboardramp, trampoliner och inte minst ett högt klätternät.

- Barnen är i centrum och det är bra för oss vuxna. Barnen har hela tiden något att göra. Här har de aldrig tråkigt, säger Kvernbakken.

Risk är otålmodig

Medan barnen i familjen Kvernbakken leker med de andra barnen på campingen är settern Risk otålmodig. Han vill också leka, men har ingen att leka med.

- Risk älskar att leka men vi bör hålla honom i koppel. Det är så många andra hundar här säger matmor Selma Jensen, som försöker roa Risk. Men Risk är varm och vill hellre vila.

Vita Sandars Camping är en fyrstjärnig campingplats som ligger på västra sidan av Vänern. Egentligen är Vänern ett innerhav. Arealen ligger på 5400 kvadratkilometer. Det djupaste stället är på 106 meter. Tio procent av Sveriges befolkning får sitt dricksvatten från insjön. Under sommarmånaderna är det över 4000 fritidsbåtar i Vänern som går via Göta Kanal och Dalslands Kanal.

Campingplatsen har plats för 250 husvagnar och tält, och är öppen hela året runt, men det är utan tvekan sommaren som är vackrast runt Vänern.

- Detta är första året vi besöker Sveriges största insjö och vi trivs så otroligt bra här. Vi planerar faktiskt att komma tillbaka igen nästa år, berättar Selma Jensen som har rest från Harstad.

Tempererad simbassäng - väldigt populärt.

Tempererad simbassäng - väldigt populärt.


Tiden flyr i Sverige

Tiden på Vita Sandars Camping går fort. Aktiviteter och alla sevärdheter gör att det blir lite tid över till att bara slappa.

Det är så mycket du bör hinna med när du besöker campingen i närheten av Mellerud.

Vänern är Sveriges mest fiskrika insjö.

Här finns över 35 olika fiskarter och insjön har flera av Sveriges rekord när det gäller fiske. Om du inte önskar fiska kan du byta ut fiskespöet mot golfklubban. Endast tre kilometer från campingplatsen ligger Melleruds Golfklubbs 18 håls bana. Här kan far i huset roa sig medan resten av familjen ligger vid poolen. Men en riktigt bra semester är om hela familjen kan göra något tillsammans.

Upplev spänning, få ny kunskap. I Melleruds kommun finns många sevärdheter, den mest kända är utloppet av Dalslands Kanal.

Akvedukten i Håverud är ett mycket välbesökt turistmål. Akvedukten är en bro för båtar.

Akvedukten i Håverud är ett mycket välbesökt turistmål. Akvedukten är en bro för båtar.


Kanalen med dess möjligheter

När du befinner dig i Mellerud kommun bör du inte missa akvedukten i Håverud. Detta är en av få broar för båtar. Den byggdes 1868 och är en 39 meter lång bro där båtar kan passera forsen.

Dalslands kanal byggdes för att möjliggöra båttrafiken mellan Vänern, delar av sjösystemet i Dalsland och sydvästra Värmland. Akvedukten i Håverud är ett mycket besökt turistmål som ligger mellan flera av kanalens slussar. Kanalen byggdes mellan 1864 och 1868 och består av 31 slussar. Den är 250 kilometer lång och 12 kilometer av dessa är grävd eller sprängd kanal. Till kanalen räknas också den norska sjön Stora Le som ligger i Marker kommun. Det gör att du i princip kan segla från Norge, genom Dalslands Kanal och komma ut i Vänern som också är en del av Göta Kanal och som leder dig till Stockholm eller Göteborg. Efter en lång dag i Sveriges kanalsystem finns inget så skönt som att komma tillbaka till en campingplats och koppla av. Det finns det stora möjligheter till på Vita Sandars Camping.

Det är härligt att vara norsk i Sverige, tycker Rhuni Endrestøl och dottern Martha som lär sig cykla utan stödhjul. Det var en ren tillfällighet att vi hamnade på Vita Sandars Camping.

Det är härligt att vara norsk i Sverige, tycker Rhuni Endrestøl och dottern Martha som lär sig cykla utan stödhjul. Det var en ren tillfällighet att vi hamnade på Vita Sandars Camping.


En härlig semester

Avkoppling är det som är det bästa med en campingsemester. Det tycker Rhuni Endrestøl och dottern Marthe också. De har precis köpt en ny husvagn och detta är deras första semester på hjul.

- Vi trivs jättebra här. Det var en ren tillfällighet att vi hamnade här, men platsen är väldigt bra. Vi kommer ifrån Sölandet Camping och hade stor lust att resa till Sverige. Det är första gången vi besöker detta område, berättar mamma Rhuni. Familjen kommer från Geilo och skall tillbringa en vecka på den svenska campingplatsen.

Marthe är mest upptagen med att prova sin nya cykel. Det är första gången hon cyklar utan stödhjul, och det går som ingenting. Hon tycker också mycket bra om att vara i Sverige.

- Jag tycker det är väldigt fint här. Det är också massor att hitta på här, säger hon från sin cykel.

Marthe berättar om en fin semester och om tant Sofie som hon mötte i Kristiansands Djurpark. Campingplatsen har många besökare från Norge, men också besökare från Tyskland och Nederländerna är bra representerade på platsen.

Vänern är Europas tredje största insjö, och därför påminner skärgården i insjön mest om en kustidyll, även om vattnet inte är salt.

Vänern är Europas tredje största insjö, och därför påminner skärgården i insjön mest om en kustidyll, även om vattnet inte är salt.


Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt