I Håverud möts bilar, båtar och tåg

Håverud är utan jämförelse det mest kända och mest besökta turistmålet i Dalsland. På en och samma plats korsas både lands -, järn- och vattenvägar. Den stora sevärdheten är naturligtvis akvedukten.

På en och samma plats korsas akvedukt, järnvägsbro och landsvägsbro.

På en och samma plats korsas akvedukt, järnvägsbro och landsvägsbro. Hit vallfärdar 100 000-tals människor varje år, själva är vi faktiskt här för tredje gången. Denna vackra plats måste man ge minst ett dygn eftersom det finns mycket att titta på. Gamla tåg, båtar och en genuint vacker miljö lockar många besökare, här finns de dessutom på samma plats samtidigt om man har tur. Vid ett klockslag varje dag så kommer både rälsbuss och turistfartyg som man kan beskåda.

Camping och ställplatser ligger i närheten.

Camping och ställplatser ligger i närheten. Dalsland CenterDet gamla pappersbruket har förvandlats till ett fullvärdigt turistcenter som informerar om allt som händer i Dalsland. Hamnområdet bjuder på många evenemang under sommaren. Här finns även rökeri, restauranger och en glashytta som firar 30 år med en jubileumsutställning. Har man tur så får man provblåsa en glaskula. Här finns också ett galleri med olika teman under året. Att sitta med något gott i glaset på en av serveringarna intill kanalen med utsikt över båtar, det är balsam för skälen.

På kanalmuséet berättas historien om Håverud.

På kanalmuséet berättas historien om Håverud. KanalbåtarAtt ta en båttur med kanalbåtarna som trafikerar Håverud är en fantastisk upplevelse.Tre rederier har passagerartrafik; M/S Dalslandia, M/S Storholmen och M/S Nils Ericson. Intill hamnområdet finns ett museum där man byggt upp autentiska miljöer som skildrar tiden från mitten av 1800-talet. Här berättas det om hur kvinnor och män levde runt sjöarna och älvarna under olika tidsepoker.

Mellan Håverud och Bengtsfors finns 16 slussar.

Mellan Håverud och Bengtsfors finns 16 slussar. HistoriaAkvedukten (från latinets aqueaductus som betyder vattenledning) är en smal brobyggnad, som med gravitationens inverkan och en fri vattenyta (självfall) har till ändamål att under oförändrad nivå leda ett vattendrag eller en kanal över hinder bl a. Dessa användes särskilt för antika städers vattenförsörjning. På grund av de olika markförhållandena runt Håverud kunde man inte bygga en normal slussanläggning, utan här fick man tänka till. Efter lång planeringstid startade Nils Ericson tillsammans med sin son bygget. Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm fick uppdraget att sätta ihop plåtarna på land där 33000 nitar gick åt för att sätta ihop rännan som är 32 meter lång. Ännu har ingen behövt bytas. Arbetet pågick mellan 1864 och 1868. Järnvägsbron byggdes 1925 och tillhör Dal-Västra Värmlands Järnväg. 1992 fick vägbron ”Vackra vägars pris”. Mer historia finns på www.haverud-upperud.se. InformationHåveruds CampingCampingen ligger i kanten av Dalslands Kanal och har 44 platser med el, samt en campingstuga m plats för fem personer. Tel 0530-30770 Håveruds Vandrarhem. 0530-302 75loic@manchec.com, Museivägen 3, 464 72 Håverud. Ligger bara några meter från kanalen.Kanalmuseet    www.kanalmuseet.seUtställningar på Galleriet  www.dalslandskonstmuseum.seDalslands CenterTel: 0530-189 90 eller 0766-32 70 29www.haverud-upperud.seDalslands Kanal AB  Tel 0530-447 50info@dalslandskanal.sewww.dalslandskanal.seKoordinater  58°49´20”N   12°24´30” Ö

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket