Urban camper: Praktisk personbil och smidigt campingfordon

Den senaste trenden i husbilsvärlden kallas urban vehicles. På svenska blir det campingbil, det vill säga en transportbil med sängplats som samtidigt fungerar utmärkt som personbil för hela familjen. – Urban vehicles är enormt populärt i Europa och kommer att slå stort i Sverige också, säger Jens Hammer, försäljningschef på Dethleffs.

Pratar vi vanlife är Volkswagen alla campingbilars urmoder. De klassiska modellerna T1 och T2 är själva sinnebilden för fricamping och det som idag kallas outdoor. Fortfarande är Volkswagen ledande i genren med sin California-modell. Men konkurrenterna flåsar i nacken och en tillverkare som siktar på att ta marknadsandelar är Dethleffs.
– I Tyskland är mer än hälften av alla sålda husbilar plåtisar och campingbilar. Även i Danmark ser vi samma trend och intresset växer också i Sverige, säger Jens Hammer.

Enligt honom är det flexibiliteten och mångsidigheten som lockar med en campingbil.
– En campingbil kan användas som vanlig personbil. Lämna på dagis, åka på fotbollsturneringar och hälsa på släkten. Men också som mobilt kontor och till fritidsintressen som mountainbike, motocross eller fågelskådning.

Flexibel planlösning med uppfällbart bord eller mysiga sovplatser.

Elbilar på gång

Campingbilar byggs ofta på Ford Transit Custom och Renault Traffic, bilar som är enkla att köra och parkera. De flesta modeller har pop-up-tak som ger extra sängplatser och samtidigt bidrar till att öka äventyrskänslan.
– Inom kort kommer vi även att få se campingbilar byggda på elbilar. Dethleffs systermärke Crosscamp har redan visat upp en modell på Opel Zafira-e, berättar Jens.

Dethleffs egen serie för campingbilar heter Globevan. De senaste modellerna är Globevan Trail One och Globevan Trail Two, båda byggda på Ford Transit Custom med spärrdifferential på framaxeln som standard. Dieselmotorn på två liter har 150 hästkrafter och sexväxlad låda och är utrustad med assistans för nödbromsning, sidovindar samt start i backe. Globevan har även elektriskt uppvärmd framruta, backkamera, drag och DAB+ audiosystem.
– Globevan är som standard utrustade med ytterligare en skjutdörr på förarsidan, vilket är praktiskt när man använder bilen till vardags, menar Jens.
Pop-up-takets höjd är anpassat för att kunna stå i de flesta parkeringshus med en totalhöjd under 2,1 meter.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket