60 år med Truma värmepanna

I år firar Trumas värmepanna för husvagnar 60 år. I december 1961 utvecklade firmans grundläggare Philipp Kreis den första officiellt erkända värmepannan till husvagnar med namnet Truma-matic.

Truma grundades 1949 av Philipp Kreis som efter andra världskriget drev en språkskola för engelska i München. Den opålitliga strömförsörjningen under efterkrigstiden med ständiga strömavbrott var ett stort problem eftersom skolan bedrev undervisning kvällstid. Detta ledde till att Kreis använde de fungerande gasledningarna och utvecklade gaslampor, som lyste upp skolan även vid strömavbrott.

Snabbt förvandlades skolan till ett företag för tillverkning av gaslampor. Philip Kreis döpte sitt företag till Truma med hänvisning till den tidigare amerikanska presidenten Harry S. Truman, som han beundrade för sina ansträngningar för återuppbyggnaden av Tyskland efter kriget.

Truma ger sig in på campingmarknaden

1955 utvecklade Truma en snabbventil för att stänga av gasledningar. Denna innovation gjorde att deras gaslampor snabbt blev populära bland campare. Philip Kreis bestämde sig därför att ge sig in på campingmarknaden med fler produkter.

Truma-matic

Truma-matic från 1961

1961 lanserades Truma-matic, den första officiellt erkända husvagnsvärmaren som fungerade utan strömförsörjning.

Truma-matic lade grundstenen till en ovanligt lycklig historia. Den första Truma värmepannan erbjöd inte enbart värme och därmed betydligt mer komfort i husvagnen, den möjliggjorde också vintercamping.

Fler innovationer

Sedan lanseringen av Truma-matic har företaget fortsatt utveckla produkter för camping. 1999 lanserades de första manövreringssystemet för husvagnar av Truma.

Truma har tack vare sin erfarenhet och innovationsförmåga utvecklats till experter inom uppvärmning och varmvattenförsörjning i husvagnar och husbilar och framställer i dag ett brett produktionssortiment av gaspannor, kombinerade gas/el-pannor till alla typer av fordon och behov.

Läs mer på: truma.com

Relaterade artiklar

FreedomTravel breddar innehållet med influencers

Hymer sexfaldigt prisad i läsarundersökning

First Camp rekryterar 1200 personer – utan cv

Camptoo – ny delningsplattform för fritidsfordon

Sponsrad artikel

Nyckeln till PR Husbilars framgång

Moderna museet visar utställningen Svenska förvärv

© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket