Aner Engstrands långa resa från fodervagnar till lyxhusbilar

Med hela 48 års erfarenhet är Aner Engstrand en av de mest rutinerade och tongivande aktörerna i husbilsbranschen. Vi träffade honom på Hymer Centers anläggning i Ängelholm för ett samtal om visioner, vägval och magkänsla. Och husbilar förstås!

Aner Engstrand blickar framåt. Hunden Kenson verkar göra samma sak från tavlan. Från kontoret har de panoramautsikt över E6:an och de bördiga åkerjordarna. Ängelholmsanläggningen invigdes 2004 och är fortfarande en av landets finaste. Allt är förberett för en utbyggnad, både verkstaden och begagnatförsäljningen behöver större ytor.

– Vi börjar dock med att bygga ut servicen i Örebro där tillväxten varit enorm. Sedan blir det Ängelholms tur, berättar Aner.

För närvarande finns det fem Hymer Center i landet; Örebro, Ängelholm, två i Stockholm samt Göteborg. – Visionen är att öka med två, tre anläggningar till. Sannolikt vänder vi blickarna norrut där kundunderlaget är stort, avslöjar Aner.

 

Aner är född i Jönköping, men bor sedan många år i Båstad.

Stod inför vägval

Framgångssagan tog sin start 1968 när en uppklädd Aner, endast 21 år gammal, besöker Handelsbanken för att låna pengar till sitt företag.

– Min far var försäljningschef på Lindemaskiner som tillverkade hjul och bromsar till bl a Kabe och Cabby, det var där mitt intresse för husvagnar väcktes.

Han fick sitt lån, startade Caravan Trailer AB som initialt sålde fodervagnar och släp men blev snart återförsäljare av Kabe, ett samarbete som pågick i 33 år. Redan på 80-talet insåg Aner den stora potentialen i husbilar och valde 1991 att satsa på Hymer istället. – Vi ställdes inför ett vägval. När man ser tillbaka idag var det rätt beslut, nu säljer vi över 500 fordon varje år.

 

Ängelholmsanläggningen byggdes 2014.

”Väger mer än intäkter”

Verksamheten har expanderat snabbt de senaste åren. Personalstyrkan har dubblerats på kort tid och uppgår till över 40 personer.

– Vi sätter stort värde på kompetens och utbildar kontinuerligt våra medarbetare. Dagens avancerade teknologi kräver kvalificerad personal och utrustning.

Kundvård, service och trygghet går som en röd tråd genom Aners företagsfilosofi.

– Nöjda och trygga kunder väger mer än intäkter. Sedan måste pengarna självklart finnas för att kunna göra de enorma satsningar på eftermarknad som vi har gjort.

Alla Hymer Center är fullserviceanläggningar som servar både chassi och bodelen samt tillhandahåller tillbehör och reservdelar.

– Kunden behöver bara en kontakt, vi hjälper till hela vägen. Som köpare är det lätt att fängslas av snygga planlösningar och lyxig utrustning, men man glömmer kanske att husbilsägandet ska fungera även efter köpet.

 

Fakta Erwin Hymer Group:

– Tillverkar 35 000 fordon per år.

– Omsätter 1,4 miljarder euro.

– Har 4400 anställda.

– Marknadsför märkena Bürstner, Carado, Dethleffs, Hymer, Laika, LMC, Niesmann+Bischoff och Sunlight.

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket