Femtio år med Åhus Husvagnsexpo

Åhus är en klassisk ort i husvagnssammanhang. Här har det sålts Kabevagnar ända sen 1973 och fastän nyförsäljningen är nedlagd är det fortfarande mycket liv och rörelse hos Åhus Husvagnsexpo.

Det började med att Anita och Jan-Elis Johansson skaffade en husvagn av märket Sprite i början av 1970-talet. Det var en liten vagn med förtält utan fönster och i den åkte familjen till Danmark. Med tiden blev det dags att byta vagn och en kompis i Jönköping tyckte att de skulle titta på det lokalt tillverkade märket Kabe.
– Mina föräldrar visste inte ens vad Kabe var, men de körde dit och träffade Kurt Blomqvist, grundaren till Kabe. I stället för att sälja en vagn ville han att vi skulle bli återförsäljare för Kabe, berättar Joakim Norrman.

Uppväxt i företaget

Och så blev det. Första året var omsättningen blygsamma 400 000 kronor, men den växte snabbt och 1982 var Åhus Husvagnsexpo landets största Kabe-försäljare. Joakim var tre år gammal när Åhus Husvagnsexpo grundades och visste redan då att det var här han skulle jobba.
– Jag minns att vi lekte kurragömma bland vagnarna och tjuvlyssnade och spelade in roliga kunder med bandspelare som vi gömt i garderoben på kontoret, berättar Joakim med ett leende.
Ett annat minne är från slutet av 70-talet då tre engelsmän kom hem till familjen och fick husrum under en period.
– Jag minns att två av dom hette John och Collin. De hade åkt över för att byta axelrör på samtliga Kabevagnar som sålts under några årsmodeller, berättar Joakim.

Utbyggnader

Under årens lopp har det sålts, servats, hyrts ut och reparerats husvagnar, husbilar och släpvagnar av olika slag. År 1976 togs Adria in i sortimentet och senare såldes även Eximo, Solifer, Öggestorp och husbilar från Sun Living. År 1977 byggdes lokalerna på Stormgatan 11 där man fortfarande huserar. Anläggningen har byggts ut ett stort antal gånger och omfattade som mest 2100 kvadratmeter fördelat på utställningshall, butik, verkstad och kontor.
– I början på 90-talet skulle försäkringsbolagen utarbeta en tidslista för samtliga verkstadsjobb som skulle gälla i hela landet. De förlade projektet hos oss så våra killar klockades under ett halvårs tid, minns Joakim.
År 1996 inleddes ett samarbete OKQ8 som etablerade en bensinmack i anslutning till anläggningen.

Ros-Marie och Linda Persson i Lekextra-butiken.

Nya satsningar

Joakim och hans familj tog över företaget år 2009. År 2018 tog de beslutet att upphöra med nyförsäljning.
– Vi har i stället valt att utveckla och bredda sortimentet i tillbehörsbutiken. Men vi fortsätter att köpa in, byta och förmedla husvagnar precis som tidigare.
Samtidigt öppnade Joakim och hans fru Ros-Marie en leksaksbutik i en del av byggnaden. Butiken ingår i kedjan Lekextra och har ett brett utbud av leksaker och spel.
– Vi satsar bara på leksaker av hög kvalitet och sånt vi gillar själva. Satsningen har slagit väl ut och nu har folk verkligen fått upp ögonen för att vi finns, tillägger Ros-Marie.

Mycket har hänt hos Åhus Husvagnsexpo genom åren, men en sak är sig lik – den familjära stämningen och den genuina omtanken av kunder och kollegor.

Fyra av sju medlemmar i familjen Norrman.

Joakim och hans familj tog över år 2009.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket