Kabe Van får egen produktionslina

Kabes första van lanserades förra året och har nu fått sin egen produktionslina i Kabes fabrik i Tenhult.

Mercedes-byggda Kabe Van innehåller många av de fördelar som man hittar i de större husbilarna i Kabes Travel Master-program. Här finns vattenburen golvvärme ända fram i hytten, toalett med dusch, välutrustat kök och riktigt bekväma sängar.

– Konceptet utgår från en Mercedes Sprinter med förhöjt tak och ståhöjden i bodelen är bekväma 196 centimeter, precis som i Kabes övriga bilar, berättar Mikael Blomqvist, teknisk chef och vice vd på KABE.

Den kompakta och smidiga husbilen har en totallängd på 690 centimeter och erbjuder Kabes komfort i kombination med Mercedes-Benz höga fordonsstandard.

Året-runt-egenskaper

Kabes nya Van är byggd för att kunna användas hela året, även under de kallaste vintermånaderna.
Den har Kabes unika lösningar för värme och ventilation, med AGS II Pro vattenburen golvvärme i fyra slingor, Alde Compact värmepanna och en inredning som är anpassad för optimal luftcirkulation.
Vattentankar och vattenledningar ligger skyddade mot frost i ett dubbelisolerat utrymme mellan karossgolv och bodelsgolv. Isoleringen sprutas in i tak, väggar, balkar och vartenda hålrum bakom de inredda väggarna.

– De flesta tillverkare nöjer sig med att bara klä balkarna, men då får du en van som inte alls är utrustad för vinterbruk och faktiskt inte är tillräckligt bra på sommaren heller, förklarar Mikael.

Kabes nya Van har dubbelisolerat utrymme mellan karossgolv och bodelsgolv.

Kabes nya Van har dubbelisolerat utrymme mellan karossgolv och bodelsgolv.

100 bilar per år

Produktionstekniskt är det ganska stora skillnader att bygga en van jämfört med de övriga husbilarna, där mycket av inredningen kan monteras innan Kabes egenproducerade väggelement kommer på plats.

– I en van blir ordningen omvänd och allt måste byggas inifrån eftersom bilens kaross redan finns. Därför satsar vi nu på en specialiserad produktionslina där tillverkningen kan göras ännu bättre och effektivare, säger Mikael.

Inredningen tillverkas i Kabes egen snickerifabrik. Totalt har ett 30-tal personer nyanställts för att arbeta med Kabe Van och den nya linan kommer inledningsvis att ha en produktionskapacitet på cirka 100 bilar per år.

Kabe har kapacitet att bygga cirka 100 bilar per år.

Kabe har kapacitet att bygga cirka 100 bilar per år.

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket