Microbryggare och youtuber lanserar #kommaframöl

Under Valborg är det premiär för det nya ölmärket #kommaframöl, ett samarbete mellan Brygghus 19 och Youtube-kanalen ”Livet på och utanför scenen”.

Peter Sjöstrand driver youtubekanalen “Livet på och utanför scenen”, en kanal som kretsar kring hans intresse för husbilar och scenkonst och livet runt detta. Sensommaren 2022 kontaktade han mikrobryggeriet Brygghus 19. Frågan var om de ville inleda ett samarbete för att ta fram en öl med namnet #kommaframöl. Kommaframöl är en motsvarighet till husvagnsägarnas stödbensöl, och syftar på den dryck som ofta åker fram när husbilen är parkerad på campingen eller ställplatsen och förarstolen vänds om.

Brygghus 19 är ett svenskt mikrobryggeri i Karlshamn.

Möjlighet att påverka

Dan-Magnus Svensson, vd på Brygghus 19, var inte sen att haka på. Projektet har dokumenterats och publicerats som filmer på youtube där tittarna kan följa arbetet från idé till färdig produkt. Tittarna fick också möjlighet att påverka ölstil och etikettdesign. Efter undersökning via YouTube och sociala medier röstades en tysk, ljus lager fram som vinnare.
– Det har varit lärorikt och otroligt intressant att få delta i verksamheten på Brygghus 19. Mina smaklökar har tyvärr blivit ganska kräsna nu av att få smaka både färska råvaror och öl i olika stadier. säger Peter Sjöstrand.
Dan-Magnus Svensson fortsätter:
– Jag tycker att det blir sån skillnad när något är producerat i liten skala. Jämför smaken på t ex en semla från lokala konditoriet och ett stort industribageri.

Ölet går att beställa från 3 april.

Ljus lager

#kommaframöl är en ljus lager i tysk stil. Svenskt korn blir till så kallat pilsnermalt i Halmstad och sedan bryggs ölen i Karlshamn och “humlas” med tysk och tjeckisk humle. Enligt tillverkaren har ölen örtiga toner och en bas av maltighet, en nätt beska och liten sötma. Den ligger alkoholmässigt på 4,5 % och packas burkar på 330 ml. Ölen passar som sällskapsdryck och till mat, och bör serveras vid 6-8 grader. Ölen kan beställas på Systembolaget från den 3 april. Releasefest och ölprovning sker i samband med en stor husbilsträff på Vadstena Camping under valborgshelgen 2023. Just nu är över 120 ekipage anmälda.

Fakta

Brygghus 19 är ett svenskt mikrobryggeri och mikrodestilleri i Karlshamn, Blekinge. som producerar egenutvecklad öl, sprit, cocktails och läsk. Peter Sjöstrand – Livet på och utanför scenen – är en youtubekanal med husbilstema och scenkonst samt livet runt omkring. Tittarna får följa med på olika aktiviteter som familjen Sjöstrand hittar på.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket