Nordens Ark: Babylycka hos amurtigrarna

I början på november föddes en amurtigerunge på Nordens Ark i Bohus län. Än så länge håller han sig tillsammans med mamman och via Nordens Arks hemsida kan du följa livet i lyan live.

Det är en efterlängtad liten unge som nu sett dagens ljus. Amurtigrarna på Nordens Ark är båda lite till åren komna och med åldern minskar sannolikheten för lyckade reproduktioner. Både honan och hanen värdefulla genetiskt och det var därför önskvärt att de fick ungar tillsammans. Båda har fått ungar flera gånger tidigare, men det här är deras första gemensamma.

Det är klös i nytillskottet på Nordens Ark.

Projekt med Ryssland

– Hanen kom till Nordens Ark från Orsa Rovdjurspark i februari. De fick lite tid att vänja sig vid varandra innan vi släppte ihop dem. Arbetet med amurtiger är ett av de projekt som Nordens Ark arbetar aktivt med i ryska Fjärran östern. Årets unge är en viktig kugge i det arbetet och kommer stanna kvar på Nordens Ark som vår nya avelshane, säger Camilla Wikberg som sköter om amurtigrarna på Nordens Ark.

Livesändning

Rovdjursungar föds relativt outvecklade med ögon- och öronöppningar slutna och det gäller även amurtigerungen. Den kommer att tillbringa första tiden i lyan med att äta, sova och växa till sig. Det kommer att dröja ett tag innan ungen börjar ge sig ut på upptäcktsfärd i hägnet. Men även då kommer den att gå tillbaka in i den trygga lyan för att sova, vila, busa i halmen och äta.

Man kan följa livet i lyan via livesändning på Nordens Arks YouTube-kanal. Besökare kommer också att kunna se livesändningen via en skärm i parken.

Nordens Arks arbete för att bevara amurtigern i ryska Fjärran östern sker i samarbete med Världsnaturfonden och Svenska Postkodlotteriet.

Fakta Amurtiger (Panthera tigris altaica)

Vikt: hane 300 kg, hona 100-165 kg
Längd: hane 3,3 m, hona 2,6 m

Amurtigerns päls är långhårig och tät. Färgen är gulaktig och något ljusare än hos andra underarter av tiger. Honan är ofta mörkare tecknad än hanen. Ett vitt parti på buken sträcker sig upp på sidorna. Ränderna är bruna snarare än svarta och sitter glest. Amurtigern har färre ränder än andra tigerarter.

Förr levde amurtigern i större delarna av östra Kina, Manchuriet och delar av Sibirien. Därav kommer det tidigare och mer kända namnet sibirisk tiger. Med en längd på drygt tre meter och en vikt på runt 300 kilo är amurtigern världens största kattdjur.

Solitära djur

Tigrar är solitära djur. Det innebär att de lever ensamma och bara söker upp varandra vid parning. Proceduren runt parningen är lite komplicerad när det gäller solitära djur eftersom de måste komma över sitt naturliga motstånd mot sällskap. Det kräver mycket och högljudd kommunikation med brummanden och morranden.

Honan är dräktig i drygt 100 dagar och får vanligen två till tre ungar. Tigerungarna föds blinda och hjälplösa. De stannar hos mamman tills de är 18 månader gamla innan de söker egna revir.

Hotad art

Antalet tigrar fortsätter att minska i hela världen och överallt är hoten mot dem desamma: tjuvjakt, handel med tigerdelar till den traditionella asiatiska medicinen, det moderna skogsbruket samt minskat antal bytesdjur.

Arbetet med att rädda och bevara världens tigrar pågår, men än är det långt kvar. Idag lever amurtigern vid östra Rysslands stillahavskust, i Amur-Ussuriregionen. Området har flera olika miljöer med såväl tundra och barrskog som närmast regnskogslika områden. Bergen i regionen är drygt 2000 meter höga.

Källa: Nordens Ark

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket