HRF startar certifierande gasolutbildning

Text: HRF Foto: Bilprovningen, Alde

I mitten av januari startar en helt ny utbildning för att certifiera gasolinstallatörer i husbil och husvagn. Utbildningen är framtagen på uppdrag av HRF och i samarbete med Energigas Sverige, som är de som certifierar deltagarna.

Ett flertal företag i branschen har deltagit med kunskap, bland annat Alde där försäljningschef Håkan Streimer ansvarat för utbildningens innehåll.
– I andra länder har den här typen av utbildning funnits länge, men i Sverige har det hamnat mellan stolarna. Med den här utbildningen kan vi nu höja kompetensen på verkstäderna och öka säkerheten och minimera antalet olyckor ute på campingplatserna, säger Håkan Streimer.

Två dagar

Utbildningen är två dagar och ger deltagarna de teoretiska och praktiska kunskaper som behövs för att underhåll, reparation och installation av gasolsystem enligt branschgemensam standard. Säkerhetsaspekterna ligger som grund i hela utbildningen och kommer att höja kompetensen på såväl bransch- som yrkesnivå.
– Utbildningen riktar sig i första hand till medlemmar i HRF, och främst våra återförsäljare, men kommer framöver även erbjudas publikt.

Håkan Streimer, försäljningschef på Alde.

Gaslegitimation

Fem utbildningstillfällen är inplanerade med start den 13-14 januari i skånska Färlöv. Därefter står Jönköping (januari), Göteborg (februari), Stockholmsområdet (mars) och Umeå (april) på tur. Fler datum kommer att presenteras längre fram och de företag som vill certifiera fler än åtta personer kan boka ett eget utbildningstillfälle. Efter genomförd utbildning och godkänd examination blir deltagarna certifierade att utföra säkra reparationer och installationer i enlighet med EN:1949:2013. Huvudsyftet är så klart att minimera antalet olyckor kopplade till gasolinstallationer i husbilar och husvagnar och skapa en trygghet för de som vill semestra mobilt.
– Efter godkänd utbildning får deltagarna en gaslegitimation att bära på kläderna. För ägaren som lämnar in sin husbil eller husvagn blir detta ett kvitto på att installatören är en fackman med nödvändig kompetens för säkra installationer. Gas kan väcka en del oro och det är viktigt att ägaren till ett mobilt boende känner sig trygg, avslutar Håkan Streimer.

Medverkande företag och organisationer

Den behörighetsgrundande utbildningen för installation och underhåll av gasolutrustning i husbil och husvagn är framtagen av HRF och Energigas Sverige. I kunskapsinsamlingen har följande företag varit delaktiga; Alde, Dometic, GOK, LED2U AB/Alugas Sverige, Thetford och Truma.

Relaterade artiklar

Hymer sexfaldigt prisad i läsarundersökning

First Camp rekryterar 1200 personer – utan cv

Camptoo – ny delningsplattform för fritidsfordon

Sponsrad artikel

Nyckeln till PR Husbilars framgång

Moderna museet visar utställningen Svenska förvärv

Närmare 9000 fritidsfordon registrerades under 2021

© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket