Nytt vin från Laika

Husbilstillverkaren Laika har tagit fram ett nytt vin och den här gången har man gjort det tillsammans med den italienska tillverkaren Mazzei.

Italien är ett stort vinland, både när det gäller volym och kvalitet. De senaste decennierna har landet, och i synnerhet Toscana, även blivit ett centrum för husbilsbyggande. Att husbilsmärket Laika har inlett ett samarbete med lokala vingårdar är därför helt logiskt. Tidigare har man släppt ett chianti-vin och ett rosévin i samarbete med Terreno, en svenskägd vingård i Toscana. I år samarbetar Laika med Mazzei, ett familjeföretag med anor från 1300-talet. Det nya Laikavinet är ett rödvin som heter Fonterutoli no 10 selected by Laika och släpptes på Systembolaget i somras. Det kostar 159 kronor och har artikelnummer 52108-01.

Det nya Laikavinet heter Fonterutoli no 10 selected by Laika.

24 generationens Mazzei

Familjen Mazzei har sedan år 1398, då Ser Lapo Mazzei för första gången nämner Chianti i text, varit starkt förknippade med denominationen. Sedan 1435, då dotterdottern Madonna Smeralda Mazzei gifte sig med Piero di Agnolo da Fonterutoli, har egendomen varit i familjen ägo. Idag är det 24 generationens Mazzei, bröderna Filippo och Francesco som tillsammans med sina barn för de stolta familjetraditionerna vidare från deras egna lilla by Fonterutoli, i närheten av Castellina i Chiantidistriktets hjärta.

Sangiovese

Odlingarna som omfattar 177 hektar är huvudsakligen planterade med sangiovese. Egendomens rikedom med inte mindre än 36 olika kloner möjliggör ett rikt urval, vilket ger upphov till viner med stor komplexitet. Olika små vingårdslägen vinifieras separat i mindre jästankar, innan den slutliga blenden för varje vin görs. Prestigevinet Castello di Fonterutoli är döpt efter egendomen Castello Fonterutoli och är en Chianti Classico av den högsta kvalitetsklassen Gran Selezione.

Bröderna Filippo och Francesco Mazzei.

Tenuta Belguardo

Under 1990-talet expanderade familjen Mazzei med egendomen Tenuta Belguardo på 34 hektar i Maremma. Här längs Toskanas kust producerar man lite generösare viner av sangiovese, vermentino och internationella druvor. Senaste förvärvet är den vackra egendomen Zisola i distriktet Noto på sydöstra Sicilien. Zisola omfattar 21 hektar, huvudsakligen planterad med distriktets signaturdruva nero d´avola men även gröna druvsorter såsom grillo och cataratto samt oliver för produktionen av olivolja.

Text: Daniel Andersson Foto: Mazzei
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket