Sandgrund – danspalatset som blev Lars Lerins museum

Lars Lerins eget Sandgrund firar tio år som museum. Att han valt att placera sin konst just här i hjärtat av Karlstad är ingen slump. Förr rymdes i dessa salar ett danspalats. Här skvallrar väggar och rum fortfarande om en plats där många haft roligt.

Paret Lerin, Manoel Marques och Lars, är på plats i museet nästan dagligen.

Paret Lerin, Manoel Marques och Lars, är på plats i museet nästan dagligen.

Det är något speciellt med byggnaden, som en gång var tänkt att ge utrymme för stora danssteg. Många av besökarna pratar gärna dansminnen när de kommer hit. Idag släpper dess fönster in ett ljus som gör världen, eller åtminstone konsten på väggarna vacker. När det talas om Lars Lerins tavlor, är det ofta dess ljus som nämns, berättar receptionisten Lucas Da Silva.

– Många besökare vill också veta var motiven kommer ifrån och vilka geografiska platser som stått modell.

Framför allt hittar folk hit. Det är en fördel, säger Lucas Da Silva som har jobbat här sen han gick ur gymnasiet för sex år sedan.

– Det är inte det att jag är speciellt konstkunnig. Men jag älskar att jobba här, och vem älskar inte Lars Lerins tavlor?

Lucas da Silva älskar sitt jobb på Sandgrund.

Lucas da Silva älskar sitt jobb på Sandgrund.

Nyfikna besökare

Värmlandsprägeln är stark, inte minst i museets fik där ambitionen är att erbjuda typiskt värmländska bakverk. Som exempelvis favoriterna Skrädmjölsdrömmar och Molusk.

Det värmländska bakverket Molus är en chokladbollsdeg som man kavlar ut till en korv, delar i lämpligt stora bitar och doppar i mörk choklad.

Det värmländska bakverket Molusk är en chokladbollsdeg som man kavlar ut till en korv, delar i lämpligt stora bitar och doppar i mörk choklad.

– Många av våra besökare är minst lika nyfikna på att få se paret Lerin i det verkliga livet som de är av konsten på väggarna. Och chansen är rätt stor, de är här nästan dagligen i något ärende.

Visar privat samling

Det är Lars Lerin själv som hänger tavlorna. I sommar är det inte bara de tavlor han själv målat som tar plats. Däremot är det hans privata samling som visas upp för första gången. Konstnärerna vars verk hänger för allmänhetens beskådan tom augusti är Lena Cronqvist och Åke Göransson. Mitt emot Sandgrund ligger också Värmlands museum som nyligen öppnat upp efter en lång coronastängning. Lucas da Silva berättar att många av de mer kulturintresserade brukar passa på att beta av dessa två museer innan de fortsätter vidare mot exempelvis Sunne eller Mårbacka.

Upphovsrätt Lars Lerin.

Upphovsrätt Lars Lerin.

Upphovsrätt Lars Lerin.

Upphovsrätt Lars Lerin.

 

Om Lars Lerin

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen. På Sandgrund finns hans permanenta utställning. Bland priser och utmärkelser kan bland annat nämnas att Lars Lerin 2009 blev Hedersdoktor vid Karlstads Universitet. 2014 fick han Augustpriset för sin bok Naturlära.  2016 blev han årets TV-profil för TV-serien ”Vänligen Lars Lerin” och 2020 fick han Karlstads Kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.

Om Sandgrund

Restaurangen Sandgrund invigdes 1960. Året innan hade den tidigare klassiska restaurangen Stadsträdgården bränts ned av en pyroman. Arkitekt Uno Asplund fick i uppdrag att utforma en ny restaurang på Sandgrundsudden. Dess modernistiska arkitektur, med de stora panoramafönstren mot Klarälven, uppmärksammades internationellt. På 70-talet förvandlades Sandgrund till danspalats. Under restaurangens glansperiod gästades danskvällarna fem dagar i veckan av landets största dansband. Idag är Sandgrund ombyggt och Lars Lerins permanenta konsthall. Sandgrund tilldelades Årets turismpris 2016. Utanför Sandgrund finns gratis husbilsparkering under besöket och inte långt därifrån finns en camping.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket