Unik fotoutställning om svensk kriminalhistoria

Avtryckaren är namnet på Polismuseets utställning om 150 år av polisfotografi. Här visas intressanta och starka bilder från uppmärksammade svenska kriminalfall.

Utställningen Avtryckaren visar mer än 600 polisfotografier. Från de första enkla porträtten av fångar till det professionella brottsplatsfotografiet och fram till dagens digitala övervakning och polisens kroppsburna kameror.
– Kom och möt en historia som du sällan möter någon annanstans. Här finns polisens spännande historia, men också kvinnohistoria och laddade föremål ur museets samlingar, säger Anna Furumark, utställningens producent.

Per-Olof Karlsson 1890-tal, han beskrevs av polisen som ”internationell hotelltjuv, farlig”. En av de första förbrytarbilderna i Sverige.

Sveriges första ”mugshots”

Här skildras hur kameran blev ett av polisens viktigaste redskap för att lösa brott, men det handlar lika mycket om några av alla de människor som blivit fotograferade av polisen under de senaste 150 åren. Utställningen innehåller några av Sveriges första ”mugshots” och foton och föremål från uppmärksammade svenska kriminalfall. Framför allt tre av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall i modern tid: Ryssligan på 1910-talet, Salaligan på 1930-talet och Norrmalmstorgsdramat 1973.

Sigvard Thurneman var ledare för så kallade Salaligan.

Norrmalmstorgsdramat

Besökarna får bl a se spegelstolen där den misstänkte placerades för fotografering, de hemmagjorda bomber som Salaligan använde och även några av de föremål Jan-Erik Olsson hade med sig in bankvalvet under det uppmärksammade Norrmalmstorgsdramat.
– Avtryckaren lyfter fram bilder och berättelser från polisens samlingar som tidigare aldrig visats. Det ger perspektiv på vad polisfotografi är men också vad det innebär att bli fotograferad och dokumenterad. Under 150 år har många händelser och livsöden passerat polisens kamera, säger Henrik Lindborg, Polismuseets chef.

Avtryckaren visas till december år 2021.

Signalementskontoret 1930 i Göteborg, kriminalöverkonstapel Carl Johan Ling till vänster och till höger kriminalkonstapel Karl Wilhelm Johansson.

Okänd kvinna tidigt 1900-tal i Sverige. I polisens arbete med att identifiera människor har tatueringar alltid spelat en viktig roll.

Ryssligan.

Bilden bekräftar att snaror fanns uppriggade för gisslan under Norrmalmsdramat.

Utställningen tar upp några av de mest kända kriminalfallen.

Om Polismuseet

Ligger på Museivägen 7, 115 27 Stockholm, bredvid Tekniska museet på Gärdet i Stockholm.

Öppettider:
Tisdag-fredag kl 12-17
Lördag och söndag kl 11-17

Avtryckaren visas till december år 2021.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket