Vandra i Prins Bertils fotspår

Vid Nissans mynning i Laholmsbukten ligger Halmstad. Här finns utrymme för många slags äventyr. Förutom lekland, Tylösands strand, Halmstads slott eller fiske i Lagan kan vi rekommendera en vandring längs Prins Bertils arton kilometer långa stig.

Prins Bertil var Hertig av Halland. Sportintresset är välkänt och tillsammans med sin hustru Prinsessan Lilian, Hertiginna av Halland, sågs han ofta svinga klubban på Halmstad Golfklubb. Prins Bertils stig invigdes av Prinsessan Lilian 1998. Turistinformatör Karin Jonasson på Destination Halmstad älskar själv Prins Bertils stig. Inte minst har hon minnen av när barnen var små och skuttade utmed stenbumlingarna längs stigens strandremsa.

– Det är så omväxlande och vackert hela vägen. Fiskebodarna, kolskogen, de fina vikarna. Och att gå igenom rhododendronparken om senvåren när de blommar är helt underbart.

Om det finns något under vandringen som är lite mindre underbart under en sommarpromenad är det nog Aleskogen. Där kan det vara rejält med mygg, varnar hon.

Vacker utsikt över havet.

Vacker utsikt över havet.

Lättvandrad

Vandringen startar förslagsvis vid Halmstads slott och går via Tylösand för att slutligen lämna kusten och sluta i Möllegårds lummiga naturreservat. Stigen är mycket lättvandrad och lättframkomlig. För bara ett par år sedan såg kommunen över underlaget. De har fräst bort luriga rötter lagt ut nytt bärlager, fräschat upp grillplatser och satt upp nya stolpar och informationsskyltar. Det är friskt, ibland rent av blåsig eftersom större delen av sträckan följer strandkanten och havet. Men utöver några mindre backar ute i Tylösand är stigen ganska plan. I en medelmåttig marschtakt tar den dryga två timmar. Men det är även en utmärkt joggingstig. Om man inte vill gå hela sträckan, eller kanske bara åt ena hållet, kan man alltid ta bussen. Bussarna passerar Nya Tylösandsvägen minst en gång i timmen, med tätare turer sommartid.

Den 13 april bjöds allmänheten in att vandra längs Prins Bertils Stig tillsammans med H.K.H. Kronprinsessan. Till höger landshövding Lena Sommestad.

Den 13 april bjöds allmänheten in att vandra längs Prins Bertils Stig tillsammans med H.K.H. Kronprinsessan. Till höger landshövding Lena Sommestad.

Vandra längs Prins Bertils arton kilometer långa stig.

Vandra längs Prins Bertils arton kilometer långa stig.

Fakta prins Bertils stig

Vandringsleden är 18 kilometer lång och sträcker sig från Halmstads slott till Möllegård.
Den går utmed Nissan ner till småbåtshamnen och sedan genom Aleskogen till simstadion Brottet. Därefter går den ut på Örnäsudden och Långenäsudden till Grötvik. Sedan passerar den Sandhamn, Svärjarehålan och Tjuvahålan ut till Tyludden, för att på slutet gå nedanför Hotel Tylösand och svänga upp genom golfbanan.

Om prins Bertil

Föddes i februari 1912 på Stockholms slott. Prins Bertil var hertig av Halland och högst på successionsordningen under tiden Carl XVI Gustaf var omyndig. Prins Bertil var i sin ungdom en god idrottare vilket la grunden till ett livslångt engagemang för svensk idrott. Han gjorde också stora insatser för den svenska exporten och ledde åtskilliga industridelegationer på uppdrag världen runt. År 1943 träffade han Lilian Craig. Paret levde tillsammans i 33 år innan de kunde gifta sig. Prins Bertil avled i januari 1997 i sitt hem Villa Solbacken.

Prins Bertil var hertig av Halland.

Prins Bertil var hertig av Halland.

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket