Vintercamping: Uppsättning av vinterförtält är en smal sak

Av: Anne-Vibeke Isaksen • Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold • Fotograf: Rasmus Schønning
Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Det är ingen konst att sätta upp ett förtält på vintern. Det kan ju vara kallt förstås, men det är ju liksom en del av vintersemestern. Detta tält är ett Isabella Universal 420 som är helt idealiskt som vinter förtält.

Läs mer om vintercamping på CampingSverige.se

Isabellas Universal 420 förtält är idealiskt till vintercamping Varför vinter förtält?Förtältet är konstruerat för att kunna bära den tunga snön på taket, så stängerna är tillverkade av stål. Taket lutar också så att snön skall kunna glida av. Om den inte glider av utav sig själv kan man borsta bort den med en kvast. Det är bra att göra det även om det ser trevligt ut med snö på taken. – Förtältet är en perfekt värmesluss som gör att värmen inte försvinner ut varje gång man går in och ut. – Förtältet fungerar utmärkt som förvaring av skidutrustning, grill, ytterkläder och stövlar. – Förtältet kan under soliga dagar bli så varmt att man kan sitta där och äta lunch.

Det är alltid svårast de första gångerna – men följer man råden och hjälps åt är det inga problem att sätta upp ett vinter förtält Var börjar man?Placera ut alla stänger där de skall användas. Sätt sedan ihop dem som går i förväg. Det kan du göra med vantarna på. Det är bra att använda tunna fingervantar så att man kan arbeta med händerna. Spruta Aqua Tex i tältskenan på husvagnen innan du drar på tältet. Det görs lättast av två personer. Den ena drar, medan den andra för in tältet i skenan.

Se till att sträcka tältduken ordentligt Alla stänger skall på plats Nu skall alla stänger sättas ihop. Man börjar i mitten av tältet och arbetar sig sedan ut åt ena sidan, och sedan åt den andra. Det kan vara svårt att sträcka tältduken ordentligt. Ju kallare väder, desto svårare. Sträck först i taket, inklusive det lilla uthänget, och därefter i sidorna. Om du har en gasvärme ugn, så värm upp tältet. Då är det lättare att sträcka det. Solen gör också sitt om den skiner.

Se till att ha med Tarzan tältpinnar från Isabella – de går lättare igenom den hårda marken Hur får man i tältpinnarna? När du skall slå i tältpinnarna i ditt vinter förtält kan det vara lite av en utfordring då marken oftast är hård. Allt annat än Tarzanpinnar är oanvändbart, så kom ihåg att få med dem. De måste köpas som extrautrustning eftersom de inte följer med tältet. Det viktigaste är att slå i tältpinnarna i hörnen på tältet. Om resterande inte kan slås i, så släng lite snö på tältkanterna istället. Gärna mycket. När du sedan skall packa ner tältet och åka hem kan det ha frusit fast, men då är det bara att hälla lite ljummet vatten på. Förtältet är nu redo att användas.När du kommer hem efter en camping så packa upp tältet och torka det ordentligt även om det verkade torrt när du packade ner det. Det finns oftast lite kondens i tältet.

Termotak TermotakDet tar endast ett par minuter att sätta upp ett termotak. Du binder fast det i mitten av taket och arbetar dig sedan hela vägen runt taket tills det sitter fast. Termotaket gör att du slipper kondens i taket.

Comfort Carpet är ett isolerande och mjukt komfortunderlag till golvet i ditt förtält – här har det hängts upp för att hålla kylan ute Termosidor och golvmatta Om man har en Comfort Carpet så kan man med fördel sätta upp verandastången och på så sätt konstruera ett isolerande lager. Du kan också sätta fast det i takstängerna på sidorna, där det är extra kallt. Det kan rekommenderas att ta med en Bolon eller liknande förtältsmatta så att man inte glider på snön som smälter under dagen och fryser till is under natten. Om du har extra Comfort Carpet kan den också användas. Läs mer om Isabella här Läs mer om vintercamping på CampingSverige.se

Relaterade artiklar
Sponsrad artikel

Digital tjänst för unika husbilsupplevelser

Johan Skogeryd ny vd för Adria

Pilote-specialist utökar med nytt märke

Lindströms fortsätter att växa

Fem stjärnor till Leksand Strand

Ivarssons Husbilscenter utökar med Bürstner

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket