Bohuslän: Whiskyprovning på Skärets krog

Fyra glas står utplacerade på ett pappersark tillsammans med en penna. Varje glas står i en cirkel med en siffra följt av plats för anteckningar och betygssättning. Det är dags för whiskyprovning på Skärets krog i Smögen tillsammans med Mackmyra.

Ute blåser en stark vind, på havet går vågorna höga och regnet smattrar mot rutorna. Men här inne är det en värme från gästerna som lågmält pratar med förväntan av vad som komma ska. Andreas, vår guide och sommelier för dagen, ber oss sätta oss vid våra bord. Därefter fylls glasen med fyra olika varianter av den bärnstensfärgade drycken. Vid bordet bredvid sitter Stig Karlsson, Hans Petersson, Mikael Mattsson och Bernt Bodin. Vänner sedan över 20 år tillbaka som idag möts för att prova sin whisky.

– Det har blivit en tradition att vi samlas då och då för att testa vår whisky. Inte för att just drycken är vårt största intresse utan för att det är något att samlas kring, säger Stig.

Whiskyprovning på Skärets krog.

Whiskylager i berget

Insprängt i berget över Smögens hamn ligger ett av Mackmyras whiskylager. Här ligger ekfaten utplacerade från golv till tak i det gamla bergrummet. Whiskydoften ligger som en dov ton i hela rummet, nästan så man blir lite yr efter en stund. Hit kommer fatägarna för att titta till sitt fat, prova sin whisky och bestämma huruvida man vill låta fatet lagras längre eller tappas upp på flaskor.

– Vi passar på att träffas när det arrangeras träffar och event. Nu var det ett tag sedan så det ska bli riktigt spännande att smaka av och se hur whiskyn mår och samtidigt få träffa vänner i en trevlig miljö, säger Bernt.

Whiskylagret i Smögen har plats för 900 stycken 30-litersfat.

Välj din egen smak

När man bestämt sig för att bli fatägare behöver man fundera på vilken typ av smak man föredrar. Är det en rökig variant med toner av torv och enris eller kanske en elegant karaktär med mjuk och fruktig bas? Sen är det dags att komplettera med fatet. Här finns allt från svensk och amerikansk ek till bourbon och spanska Olorosovin-fat. Fatet lagras sedan på utvalt ställe i Sverige.

Varje fat är på 30 liter och ger ca 48 flaskor á 50 cl. Under åren som fatet lagras kan man när man vill prova sin whisky, vid specifika event eller vid en egen provning.

Under processen guidas man av utbildad personal vilket gör att även noviser kan få ett välsmakande och perfekt slutresultat.

Smaktest

På restaurangen sitter vi nu med den dyrbara drycken framför oss. Andreas ber oss prova, dofta och fundera kring smaken vi upplever. Sedan berättar han vilket destillat och fat vi har provat, de smaker vi upplever och bekräftar våra egna funderingar samt ger oss nya associationer kring smakerna. Runt oss hör vi hummande och igenkännande, förvåning och små lyckliga skratt. De olika smakerna och karaktärerna väcker minnen och samtalsämnen bland gästerna.

– Att få möjligheten att prova, inte bara sitt eget fat utan även några av våra bästa produkter, är otroligt lärorikt och ger alla något att förhålla sig till när de sedan testar sin egen dryck. Många kan inte något om whisky från början utan ser detta som en resa i att lära sig något nytt, berättar Andreas.

Fyra sorters whisky provas och bedöms.

Diskussioner

Vanilj, brunt socker, anis, citrus och hjortron. Fruktiga eller kryddiga toner. Myrmark, örtagård eller fjällsjö? Många är de smaker vi under dagen får testa och lära oss mer av. Är eftersmaken lätt eller kompakt? Hur ser färgen ut och är det skillnad på doft och smak på dryckerna? Vi hittar snabbt våra favoriter, men mätta på smakintryck och upplevelser lutar vi oss tillbaka en stund medan övriga gäster fortsätter med proven från sina egna fat.

Vid bordet bredvid oss doftas, smakas, diskuteras och skrattas det om vartannat när Stig, Hans, Mikael och Berndt provar sina fat.

Stämningen är hög och diskussioner om huruvida det är dags att tappa upp whiskyn eller inte varvas med samtal om minnen från gemensamma utflykter, fisketurer, löprundor och familjesammankomster.

Samtal med sommelier Andreas Granhage.

Tappa upp eller vänta?

Andreas kommer förbi och lyssnar på diskussionen. Är det dags att tappa upp eller ska de vänta? Det gemensamma beslutet blir, efter lite rådfrågning, att vänta ytterligare ett halvår för att sedan tappa upp.
– Många behöver prova sin dryck ett par gånger genom åren och på slutet kanske lite oftare, säger Andreas. Allt för att slutprodukten ska bli så bra som möjligt utifrån ens egna förutsättningar och smaker.

Kvällens middag

När alla provat färdigt är det så dags att avsluta dagen med kvällens middag. Med utsikt över havet och mitt i hjärtat av Smögens hamn sitter vi inne på Skärets krog. Senhöst innebär hummerpremiär och ett stort utbud av grönsaker och det syns på de tallrikar som presenteras för oss under kvällen. En femrätters supé där hummern har huvudfokus och ackompanjeras av allt från pilgrimsmussla och rödtunga till kantareller, rotselleri, fänkål, kålrabbi och gurka i kombinationer som tar ens smakupplevelse till nya dimensioner. Avslutningsvis serveras vi en rykande het och väldoftande nyponsoppa med rostad mandel, karamell och en krämig vaniljglass. Ett perfekt avslut på en allt igenom smakrik dag.

Mackmyra Whisky

Efter en idé i en fjällstuga i slutet av 90-talet startades Mackmyra Svensk Whisky med sikte på att skapa en genuin svensk whisky. Utgångspunkten var att jobba med svenska råvaror som det lokala vattnet, eken och kornet. Idag framställer företaget whisky med en tydlig svensk prägel, där upptäckarglädjen och experimentlustan märks i smakernas karaktär och kombinationer. Att man sedan som företag även satsat på att effektivisera produktionen med en grundtanke att framställa en produkt med så lite miljöpåverkan som möjligt känns både innovativt och ärligt.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket