Idre Fjällmaraton: Rickard Olsson antog utmaningen

Tv-profilen Rickard Olsson hängde på när Hymer Base Camp drog till fjällen för att springa maraton. – Jag har aldrig sprungit i så vacker miljö, säger han.

Rickard Olsson har många kraftprov på sitt cv. Vasaloppet, Göteborgsvarvet och New York City Marathon till exempel.
– Det beror mest på att jag har svårt att säga nej när folk frågar om jag vill följa med. Ann Söderlund frågade till exempel om jag ville cykla Vätternrundan. Hjärnan sa nej, men jag hörde hur läpparna sa ja, säger han med ett leende.

Löparna väljer mellan 45, 28 och 12 kilometer.

”Otroligt vackert”

Att ha varit åkande reporter för SVT på Vasaloppet i nio år och genomfört 16 Weeks of Hell på Kanal 5 tyder dock på god fysik och de 2,8 milen av Idre Fjällmaraton avverkade han på 4 timmar och 29 minuter.
– Det hade gått att kapa en halvtimme om jag hade tryckt på lite mer, säger han när vi pratar med honom dagen efter.
Han är tagen av de vackra omgivningarna i Idre.
– Jag har aldrig sprungit i så fin miljö med myrar, fjällsjöar och bäckar med klart vatten där folk stannade och fyllde på sina flaskor. Otroligt vackert. Men sedan hade vi ju en brant backe från helvetet vid Stävjan. Det var så brant att det var jobbigt att bara stanna och vila, berättar Rickard.

Fredrik Uhlin och Rickard Olsson tränade och genomförde loppet tillsammans.

Samlas vid husbilen

Under vistelsen i Idre är husbilarna utgångspunkten för Rickard och hans fru Giséle och fyra andra familjer som tillsammans har antagit utmaningen. Däribland Fredrik Uhlin från Hymer Center, Rickards träningspartner inför loppet.
– Några har sprungit maran, vissa har cyklat och andra har vandrat. Husbilarna är base camp, men var och en kan ägna sig åt den aktivitet som passar dem bäst. Efteråt träffas vi i husbilarna, äter gott, umgås och njuter av naturen, säger han.
– Jag har inte åkt husbil med familjen förut, men upptäckte hur nära man kommer varandra. Man är aldrig mer än två meter från sina barn och det skapar en speciell gemenskap, tillägger Rickard.

Samling vid Hymer Base Camp.

Frihet med husbil

Dagen efter loppet är gänget som sprang maran vid god vigör och väljer att stanna kvar och köra downhill, cykling med mountainbike ned för ett berg.
– Det är fördelen med husbil, man är mycket mer fri och har inga tåg- eller busstider att passa. Man gör som man vill. Som en snigel med huset på ryggen, säger Rickard.

Dagen efter blev det downhill.

 

 

 

 

 

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket