Lottenlund Estate – en italiensk vingård i Skåne

Inspirerad av en resa till Toscana förvandlade Tina Berthelsen sin gamla åkermark utanför Helsingborg till en blomstrande vingård och skapade ett samtidigt ett besöksmål för turister.

De första 15 000 vinstockarna planterades 2016 och idag finns det ca 35 000 vinstockar på totalt tio hektar mark. Tina och hennes sambo satsar på framtiden och en nyplantering är på gång vilket innebär att det kommer finnas sammanlagt ca 45 000 vinstockar. Men detta är inte det enda som finns på Lottenlund. Här hittar man också den egna biodlingen som startades samtidigt som de första vinstockarna planterades, en äppellund med över 200 äppelträd och en 600 kvm stor kulinarisk köksträdgård.
– Den biologiska mångfalden i kombination med inspiration är otroligt viktigt. Nu har vi våra egna bin som surrar runt bland våra vinstockar, pollinerar äppelträd och andra växter samtidigt som vi får inspiration till nya drycker och kan guida våra gäster genom en fantastisk och magisk miljö, säger Tina Berthelsen.

Lottenlund har vinodling, biodling, äppellund och kulinarisk köksträdgård.

Totalupplevelser

Under sommarmånaderna kan man gå på bisafari, vingårdsvandring, visning av vineriet och vintillverkningen samt vinprovningar. Det erbjuds också besök i trädgården för att prata om örterna som används till deras botaniska gin.

– Folk vill uppleva saker idag, de vill inte bara ha saker när de fyller år. Upplevelser, ny kunskap och tid tillsammans ligger högre på önskelistan, berättar Tina Berthelsen. Vi syr gärna ihop olika paket både till företag och privatpersoner och samarbetar med olika boenden här i trakten för att kunna erbjuda en totalupplevelse.

Målet är att låta vinerna vila två år på fat och ett år på flaska.

Sju sorters druvor

Vingården ligger i närheten av havet och med anpassade druvor tillsammans med en lång mognadsprocess med varma dagar och svala nätter är det möjligt att odla druvor just på denna plats. Här odlas sju olika sorters druvor, med fokus på gröna druvor som producerar vita viner och mousserande viner samt en del blå druvor till produktion av rosévin och rött vin. Utifrån ekologiska odlingsprinciper och en gedigen kvalitetskontroll gör man här allt för att producera ett skånskt vin av högsta möjliga kvalitet.

– Genom att boka en vinupplevelse på Lottenlund får du inblick i hur vi gör våra viner, vårt tänkesätt kring vinstilarna vi producerar och så får ni möjlighet att smaka på vinerna, säger Tina Berthelsen.

Lotima Noble serverades i Blå hallen i januari när Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien hade sin årliga middag med Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf som gäster bland de 500 deltagarna. Är du i närheten av Helsingborg i sommar är detta ett ypperligt utflyktsmål, inte bara för den vinintresserade utan även som ett trevligt stopp på resan. Men tänk på att boka ditt besök på hemsidan i förväg.

Gården ligger vackert på Bjärehalvön.

Tina Berthelsen.

Kort om Lottenlund Estate

Druvsorter: 
De gröna druvorna dominerar med 78 % och blå druvor utgör 22 %.
Gröna: Solaris, Muscaris, Souvignier Gris, Donau-Riesling
Blå: Cabernet Cortis, Monarch, Pinot Nova

Produkter: 
Lotima Noble 2021

Lotima Vermouth Rosso 2020

Lotima Roselyn 2021

Lotima Selense 2020

Lotima Solaris 2020

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket