Norra Öland: En vindlande väg längs Stenkusten

Text och foto: Christer Lundin

Stenkusten, som ligger utmed Ölands nordvästra del från Äleklinta upp till Byrum, är en av öns stora sevärdheter i norr. En upplevelse långt utöver det vanliga. En liten väg 34 km lång som slingrar sig utmed kusten på Landborgskrönet.

Stenkusten omfattar Alböke, Föra, Persnäs, Källa och Högby socknar. Den karga stenkusten har haft bebyggelse och stenbrytning sedan 500-talet till i slutet av järnåldern. På vägen hittar man välbevarade sjöbodar byggda vanligtvis i kalksten som i Gillberga, Hornsudden och i Jordhamn, där det också står en vacker s.k. skurkvarn. Den uppfördes 1905 för att skura och putsa kalksten. Kvarnen är idag den enda i sitt slag i hela Sverige.

Bruddesta fiskeläger

Här finns en vacker gammal fiskeby med sjöbodar som belyserkulturmiljöer som präglat Ölands fiskenäring.

Bruddesta fiskeläge i fin kulturmiljö.

Bruddesta fiskeläge i fin kulturmiljö.

Det finns gamla fina sjöbodar nedanför landborgen i Grönvik och Djupvik. Byrum är en fantastisk plats med långa sandstränder, där också Byrums Raukar ligger. Här finns ett historiskt landskap med så kompletta kulturmiljöer att de tillsammans belyser de näringar som präglat utvecklingen på Norra Öland.

Längs vägen finns talrika och enstaka bronsåldersrösen från fornlämningar. Pågående stenbrott samt nedlagda stenbrott med massor av skrotsten, som folk älskar att bygga olika installationer på varje år.

Besökare bygger olika installationer av skrotsten från nedlagda stenbrott.

Besökare bygger olika installationer av skrotsten från nedlagda stenbrott.

Ölandsmarmor, röd kalksten, har varit mycket efterfrågad vid byggandet av slott och kyrkor. Det tidigare fiskeläget och stenutskeppningshamnen Sandvik är den största orten, där man finner restauranger, en fin hamn samt ställplatser. Ett mycket populärt mål för husbilsfolket.

Byxelkrok, som är ett mycket populärt besöksmål med restauranger och sjöbodar med ett stort utbud av roliga ting, där många konstnärer också säljer sina alster.

I Byxelkrok finns en stor parkering för husbilar.

I Byxelkrok finns en stor parkering för husbilar.

Långe Erik och Trollskogen

Väljer man att åka vidare så kommer man till Norra Udden med fyren Långe Erik. Vill man ta sig upp i fyren, så finns där en bedårande utsikt i 360 grader.

Norra Udden med fyren Långe Erik.

Norra Udden med fyren Långe Erik.

Öster om fyren hittar man Trollskogens naturreservat, en sevärd skog med bl.a. rester av ett gammalt vrak, Swiks var en tremastad skonare som förliste den 21 december 1926.

Tallar och gamla grova vidkrokiga ekar. Trollskogen är ca 100 hektar stort med tre färgmarkerade vandringsleder. Långt inne i skogen finner man Trolleken som skall vara närmare 900 år gammal. En liten järnväg finns från forna tider, den rullar fram ett par kilometer och tar med turister.

Hela Norra Öland består av ögongodis, med inte mindre än 25 sevärdheter som är omskrivna. Fler hittar man för allt är ju i betraktarens ögon.

www.naturumtrollskogen.se
www.alltpaoland.se

Relaterade artiklar

På turné med rullande bankkontor

Sommarmat: Tre recept med honung som smaksättare

Tema Honung: Maries bisyssla blev eget företag

Besök en biodlare: Surr-ealistiskt gott med honung

Bellmans Ulla Winblad – en kändis i 1700-talets Stockholm

Eskilstunas campingpärla vid vattnet

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket