Upplev Bohuslän: Fem guldkorn under lågsäsong

Sommaren har lagt sig, turisterna vänt hemåt och lugnet lagt sig över den bohuslänska kusten. Då passar vi på att ta en runda med husbilen från Smögen i norr till Klädesholmen i söder. Det är nu höststormarna viner och havet är som vackrast.

Att kuska runt med husbil längs kusten under sommarmånaderna är härligt, men kan vara en utmaning. Om man däremot passar på när det är lite mindre folk ute blir upplevelsen en helt annan. Visst möter vi en och annan husbil på vägarna och vi står nästan aldrig ensamma på ställplatserna, men ett lugn och ro infinner sig och vi njuter i stora drag.

Idylliska skärgårdsorter

Den del av kusten vi befinner oss på består av ett pärlband av små idylliska skärgårdsorter. Trånga gränder med ståtliga hus, prunkande verandor och sjöbodar i diverse olika färger samsas om ytorna vid havet. Förr i tiden blomstrade fiskeindustrin längs med kusten tack vare den stora mängden sill. Under åren förändrades samhällena och idag finns i stort sett inget kvar av den gamla fiskeindustrin. I stället har detta blivit ett paradis för turister som vill uppleva skärgårdens fantastiska miljö.

Aktiviteter

Året runt kan man vandra eller cykla längs med kusten för att se den spektakulära naturen, besöka sevärdheter, njuta av den mat som havet har att erbjuda eller varför inte hyra en kajak och glida fram längs med trånga vikar och grunda sund. Sommartid är baden nära till hands och det sjuder av liv och rörelse överallt. Vi njuter av att kuska runt med husbilen, titta på utsikten, stanna till där det går, ta en fika och promenera i de trånga gränderna.

Smögen.

Smögen

Vår första anhalt på resan blir Smögen, här står vi på ställplatsen precis efter bron med utsikt över Sandöns naturreservat. Med en knapp kilometer in till Smögen Brygga är detta ett perfekt ställe att stå på. Att upptäcka Smögen under lågsäsong är en helt ny upplevelse. Visserligen har inte alla butiker och restauranger öppet men vi njuter av den ro som infinner sig på en plats där det normalt sett är full fart och fläkt.

Vandringsled på Smögen.

Runt om hela Smögen finns bra ledade turer med magisk utsikt över havet och öarna utanför. Från bryggan kan man ta sig via klipporna runt hela samhället och vidare ut till Sandöns naturreservat.

Nordens Ark.

På väg från Smögen, längs väg 171 och Åbyfjorden ligger Nordens Ark. Här jobbar man med bevarandet av utrotningshotade djur och ett fungerande ekosystem mellan djur och miljö. Här strövar bisonoxar och får om vartannat och har man tur kan man även få se en och annan varg eller leopard.

Lysekil

Vi styr kosan söderut mot Lysekil mitt i den västsvenska skärgården. Precis invid järnvägen några minuters promenad från Havsbadsparken ligger ställplatsen. Här promenerar vi längs med hamnen via Havsbadsparken, bort till kallbadhuset. Vänder in till Gamlestan med sina välbevarade och charmiga kvarter. Fortsätter upp på berget där Lysekils kyrka tronar i sin ståtliga konstruktion av granit. Här har man en magisk vy ut över staden och hamnen. Sommartid ett myller av turister som flanerar, badar, vattensportar och njuter av skaldjur av högsta klass på någon av alla de anrika restauranger som finns i staden.

Havets Hus.

En regnig dag är det perfekt att ta ett besök på Havets Hus med sitt tunnelakvarium på 140 000 liter vatten, där man bland annat kan få se pigghaj, sjöstjärnor och havsålar.

Lysekils kommun med ett flertal ställplatser både privata, centrala, natursköna och havsnära blev 2019 utsedd till Sveriges husbilsvänligaste kommun av Svenska Husbilsklubben.

Skaftö

Från Lysekil kör vi väg 162 genom landskapet och tar av på väg 161 mot Finnsbo för att ta vägfärjan över Gullmarn till Skär. Sen bär det vidare mot Fiskebäckskil och Grundsund på Skaftö. Här är det bäst att hitta en parkering utanför stadens kärna och sedan promenera in men det är det värt för att få uppleva dessa två riktigt vackra skärgårdsorter. Här pratar vi svensk idyll oavsett årstid. Om du har tur har det lilla bageriet öppet och bjuder på allehanda svenska bakverk.

Grundsund. Foto: Åsa Dahlgren.

Orust

Vår väg fortsätter på slingrande vägar längs med kust, via vägfärjor över de olika små öarna till Orust. Bohusläns största ö med ett rikt natur- och havsliv. Här finns en mängd vackra kustsamhällen som alla är värda ett besök.

Med båt kan man ta sig från Tuvesvik ut till Gullholmen och Härmanö naturreservat. Här upplever man allt från en genuin skärgårdsmiljö till en vacker natur med ängsmarker och klippor om vartannat. En fika i den lilla hamnen och en vandring ut på naturreservatet är en upplevelse i sig. Men glöm inte kikaren, här är ett paradis för fågelskådaren.

Missa inte att besöka Stocken med sin pittoreska lilla hamn och sin havsnära camping eller Hälleviksstrand med sina trähus och röda sjöbodar.

Hälleviksstrand.

Strax utanför Hälleviksstrand vid Hällevik Yacht Club, står man gärna över natten med husbilen. Här har man en magisk utsikt och promenadavstånd in till orten.

Tjörn

När man kommer över bron till Klädesholmen möts man av det som numera är en modern fiskefabrik. Här skapas det nya smaker med sillen som bas och i anslutning till fabriken finns idag även den anrika restaurangen Salt&Sill där man kan njuta av alla sorters goda sillanrättningar och allt annat som havet har att erbjuda.

Restaurangen Salt&Sill.

Några kilometer härifrån ligger Rönnäng, ett litet charmigt samhälle med utsikt över Marstrandsfjorden. Orten är även navet för all sjötrafik ut till öarna runtomkring. Härifrån tar man bland annat båten till Åstol, Dyrön och Tjörnekalv. En promenad i Rönnäng bjuder på allt från ett trevligt restaurangliv till havsutsikt och naturupplevelser.

Rönnäng.

Missa inte att ta en sväng inom Nordiska akvarellmuseet när du befinner dig på Tjörn. Här hittar du en plats där verk baserade på vatten, pigment och papper ligger i centrum för mötet mellan konst, människor och natur.

Att resa under lågsäsong är något utöver det vanliga. Allt har inte öppet som vanligt men med lite planering i kombination med att tänka spontant är det en fantastisk upplevelse. Det viktigaste tipset är nog att se till att veta så att ställplatser och campingar har öppet när du väl kommer. Vissa har öppet året runt medan ett flertal har öppet åtminstone delar av vinterhalvåret.

Lottas Bak & Form.

Vi avslutar vår resa med en fika på Lottas Bak & Form vid Bleket på södra Tjörn. Här njuter vi av höstens sista solstrålar och styr sedan kosan vidare söderut och hemåt till Skåne igen.

 

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket