Housecar – ett Airbnb för husbilar

Av: Marcus Andersson

Housecar har en vision om att göra det enkelt och tryggt att hyra ut sin husbil och därmed tjäna en slant på den när man själv inte använder den.

Det är trendigt att hyra husbil. Att som privatperson hyra ut sin guldklimp är ännu inte lika självklart. Nicolas Cohen fick en idé förra året när han sonderade husbilsbranschen.

– En tidigare kollega funderade på att starta eget som återförsäljare av husbilar, något som kräver relativt stora kapitalinvesteringar. Vi diskuterade saken och kom fram till att det borde finnas möjligheter till alternativa affärsidéer inom husbilbranschen. Jag gillar delningsekonomikonceptet och kom att tänka på fritidshusbranschen där stugor, hus och lägenheter ofta hyrs ut när ägaren själv inte nyttjar dessa. Husbilar är lika fritidshus på det sättet, de är dyra investeringar som ofta står oanvända stora delar av året.

Tryggt och enkelt med Housecar

Tanken är alltså att privatpersoner, på ett tryggt och okomplicerat sätt, ska kunna hyra ut sina fordon till andra privatpersoner genom den webbaserade plattformen housecar.se.  – Vi ser att det finns ett stort intresse för att hyra husbil, under högsäsong görs det över 25 000 unika googlesökningar per månad på ämnet.

Housecar

Housecar tar kreditupplysning på alla hyrare och kommer även att kontroller mot brottsregister. Nästa steg är en försäkringslösning.

Sen lanseringen av hemsidan i mitten av juli 2019 har vi i snitt fått in tio hyrare per dag i systemet. Detta gör att vi nu fokuserar på att få in fler husbils- och husvagnsägare inför nästa säsong. Husbilsbranschen är konservativ, har vi märkt, men vi märker att det trots det finns ett stort intresse för att hyra ut, säger Nicolas. – Därför gör Housecar allt för att uthyrare ska känna sig säkra.

Vi gör en kreditupplysning på alla hyrare och framöver kommer vi även att göra en slagning mot brottsregister. Inför nästa säsong har vi även tagit fram en skräddarsydd försäkringslösning som gör att det alltid är försäkrat och klart när du hyr via housecar.se, något som vi tycker är viktigt för våra uthyrare. Många av de privata husbilsförsäkringarna gäller inte vid uthyrning idag.

Bestäm själv priset

Prissättningen är helt upp till ägaren att avgöra, men Housecar brukar påpeka om priserna är överambitiösa. – För att förenkla håller vi på att utarbeta en funktion där ägarna kan få en indikation på medeluthyrningspriset för den modell som är aktuell. Inför lanseringen gjorde vi en omfattande undersökning av den privata uthyrningsmarknaden för att kolla förutsättningarna. När uthyraren har bestämt sitt pris lägger vi på 15 % för att täcka våra kostnader.

Priset brukar hamna ca 40% lägre än hos en återförsäljare som hyr ut husbilar.

Housecar expanderar

Nästa år ska konceptet lanseras i Norge. På sikt är tanken att det ska finnas ett europeiskt nätverk så att du ska kunna ta tåget, flyget eller din personbil till kontinenten och få tillgång till husbilen där. Det finns redan ett konkret intresse från liknande plattform i Europa, berättar Nicolas. Redan nu har Housecar utökat tjänsten till att även inkludera uthyrning av husvagnar.

– Avsikten är att behålla peer-to-peer-formatet, att det är ett kontrakt mellan privatpersoner som förmedlas digitalt via Housecar.

Vi har även fått många förfrågningar kring att samarbeta med återförsäljare kring uthyrningsverksamhet. Vi ser även att vår verksamhet kan komma att användas som ett försäljningsargument för handlarna då vi hjälper ägare att inte bära hela kostnaden själva, avslutar Nicolas Cohen.

Läs mer på housecar.se

Relaterade artiklar

Recept: Nu är det dags för fingermat

Vandra i Prins Bertils fotspår

Campingmat: Fem enkla och goda tillbehör

Sponsrad artikel

Coola prylar som du designar själv

Rullande campingäventyr i Värmland

Snyggt och funktionellt med golv i förtältet

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket