Så packar du inför campingsemestern

Av: Anne-Vibeke Isaksen • Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold • Fotograf: Rasmus Schønning
Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Även om fler och fler använder campingutrustning hela året är det fortfarande majoriteten som uteslutande campar sommartid och packar undan vagn och all annan utrustning resten av året. En husvagn, husbil, tältvagn eller liknande håller längre och bättre ju mer man sköter om den. Ett par timmars kärlek då och då ger gott resultat.

ChecklistaTvätt och vax utvändigt. Gäller endast husvagnar och husbilar.Smörj alla gummilister.Töm vatten och avloppssystem, sätt i bottenproppar igen så att inte småkryp kryper in och övervintrar.Töm varmvattenberedaren, låt kranen stå öppen. Ställ en plasthink under avloppet och kontrollera att samtliga fem liter vatten kommer ut. Minsta lilla vattenrest kan frostskada vattenberedaren. Öppna alla vattenkranar i kök, bad och dusch. Låt kranarna stå öppna hela vintern. Kör ner stödben för att avlasta fjädrar och däck. De får aldrig lyfta vagnen, endast stödja. Låt kylskåpsdörren stå öppen.Låt luckor och dörrar stå på glänt så det inte bildas kondens i skåpen. Töm skåpen på allt ätbar. Kontrollera att alla luftkanaler vid tillexempel kylskåp och värmeugn är täckta. Madrasser och dynor reses på högkant så luften kan cirkulera. Ta gärna in dem. Batteri monteras av och förvaras på ett torrt och varmt ställe. Kontrollera det för destillerat vatten, och ladda upp för vintern och innan våranvändning. Smörj polerna med fett. Dra INTE åt handbromsen. Täck noshjulet.Täck vagnen efter rengöring. Sätt gärna på lite svag värme i vagnen.Innan användning skall husvagnen under ett par dagar värmas upp ordentligt och vädras ur. Som regel en gastubs tid. Se efter husvagnens takluckor vid snöoväder.

Klicka för större bild En husvagn eller en husbil kan förvaras på många olika sätt under vintermånaderna. Generellt är det viktigt att vagnen inte står på ett för torrt eller för fuktigt ställe, utan en plats där det är bra luftombyte.

Klicka för större bild Ett caravancover skyddar vagnen mot smuts, men risken är också att fukten hålls inne. Kom ihåg ordentlig rengöring innan coveret läggs på, så att det inte repar. Kolla med jämna mellanrum. Noshjulsskyddet skyddar draget mod regn och snö när vagnen står uppställd under vintern och förminskar därmed risken för rostskador. Ovanstående tips gäller också delvis för husbilar och tältvagnar. Upptäcker man allvarliga skador på vagnen är det en fördel att få dem reparerade före vintern. Det ger inte enbart en tidsmässig besparning då de flesta verkstäder är enormt pressade under våren, utan det gör också att man kan vara säker på att reservdelar med mera kan skaffas fram innan man skall ut och köra igen. Läs mer här

Relaterade artiklar

TV-spel: Mysigt som varm choklad och bara lite mer spännande

Vi tipsar: Fängelsedrama som överglänser dikten

Boktips: Skräckens kung i fantastisk berättarform

Sommarmat: Tre recept med honung som smaksättare

Recept: Nu är det dags för fingermat

Vandra i Prins Bertils fotspår

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket