Campout

CampingSverige.se

2.5.09

Av: Helle Andersen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

England: Järnstaden Telford i Shropshire

Järnstaden firar att det är 300-år sedan första produktionen av stöpjärn gjordes.

The Old Furnace hvor Abraham Darby smeltede jern med koks

The Old Furnace hvor Abraham Darby smeltede jern med koks
Fotograf: Ironbridge Gorge Museums


Telford i Shropshire, i mellersta England, kopplas samman med den industriella revolutionen av framställning av järn under 1800 och 1900-talet. 1709 var året då den första produktionen av stöpjärn framställdes. Det lyckades för Abraham Darby att smälta järn med hjälp av koks och därmed blev det ett industriellt genombrott som ledde till järnframställning i stor skala.

Under 2009 kommer Ironbridge Gorge Museum vid Telford arrangera en rad olika events som skall fira Abraham Darbys viktiga upptäckt för 300 år sedan, samt Telfords täta förbindelse med järnproduktionen. Darbys ursprungliga smältugn – The Old Furace – kan ännu ses. Arkeologiska utgrävningar är dessutom på gång i området för att avslöja mer om dåtidens arbetsmetoder.

Ironbridge Gorge Museum

Ironbridge Gorge Museum består av tio individuella museer som ligger längs stranden av floden Severn, där även världens första bro byggd av stöpjärn finns, The Iron Bridge, som har gett platsen dess namn.

Under jubileumsåret 2009 kan man också själv prova på att stöpa järn i liten skala, samt ta del i många andra aktiviteter som föregår i området runt Ironbridge Gorge Museum. Aktiviteterna omfattar bland annat en konferens som skall debattera betydelsen av den industriella revolutionen, inklusive miljön; en vetenskaplig utställning av moderna järnskulpturer.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt