Camping i Dalarna

Dalarna som destination har något för alla smaker – året runt. Ett klassiskt midsommarfirande i Rättvik är svårslaget och på vintern kan du njuta av vintercamping i ett magiskt snölandskap.

Att besöka Dalarna är som att uppleva Sverige i en miniatyr. Fjällen och den samiska kulturen, sjöarna, de röda stugorna, hantverkstraditionen och den spännande industrihistorien. Allt är samlat på en förhållandevis liten yta.

Här nedan hjälper vi dig att hitta camping och andra boenden i Dalarna.

Se och göra i Dalarna

Falun

Falun är Dalarnas största stad med drygt 37 000 invånare. Staden, gruvan och bergsmansbygden klassas sedan 2001 som ett världsarv av FN.

Falun, Dalarna

Genom staden rinner Faluån och delar den i två delar. På södra sidan av ån ligger Falu gruva. Den sidan kallas i folkmun för den gruvliga sidan, då roströken från gruvan förgiftade marken och växtligheten var svag. På norra sidan av ån, dit roströken inte nådde, ligger pampiga och vackra villor och kallas den ljuvliga sidan. Falun centrum, ligger på åns östra sida, och består av några gågator med butiker.

Carl Larsson-gården

Carl Larsson, Sundborn

Denna nationalromantiska pärla lockar varje år tusentals besökare från när och fjärran. De välbekanta Carl Larsson-motiven får plötsligt nytt liv i denna sagolika idyll och framförallt får man som besökare även en tydligare bild Carl Larssons lika begåvade hustru Karin.

Läs mer: carllarsson.se

Falu gruva

Falu koppargruva

Falu gruva är en tidigare koppargruva strax utanför Faluns centrum. Gruvan var under sin storhetstid en av Sveriges största gruvor och är sedan år 2001 ett världsarv. Idag kan du som turist utforska Falu gruva ovan och under mark.

Läs mer: falugruva.se

Camping nära Falun

First Camp Lugnet
Här ställer du upp med din husvagn, husbil eller tält året runt. Stugor och vandrarhem finns också att hyra på Lugnet.
Läs mer: First Camp Lugnet – Falun

Falun Strandby på Främby Udde
Detta är egentligen ingen campingplats men är värt att nämna ändå. Här bor du sjönära i förstklassiga stugor.
Läs mer: Falun Strandby – Främby Udde

Mora

Mora i Dalarna

En gång om året – första helgen i mars vallfärdar flera tusen turister hit för att bevittna målgången i Vasaloppet, som är en 90 km lång längdskidåkningstävling. Mer än 15 000 deltagare gör det till en av världens största längdskidåkningsbegivenhet.

Dalahäst

En annan känd symbol för Mora är Dalahästen. Den har nämligen sitt ursprung i Mora, närmare bestämt i byn Nusnäs där den än i dag tillverkas med samma kärlek till hantverket som den gjort i alla tider.

Hos Nils Olssons Dalahästar kan du lära dig mer om hantverket och köpa dalahästar i alla tänkbara förger och storlekar.

Anders och Emma Zorns hem

Anders och Emma Zorns hem

Anders och Emma Zorns hem

Mora är dock mycket mer än dalahästar och Vasaloppet. Den erkända konstnären Anders Zorn föddes i Mora 1860. Hans privata hem är en del av det stora och omfattande museum med alla hans verk. Hustrun Emma Zorns verk kan också ses både på museet och i deras privata hem.

Tomteland

Tomteland Dalarna

Hälsa på hos tomten i Tomteland utanför Mora.

Jultomten bor alltså inte på Nordpolen! Tomteland ligger djupt inne i skogen och redan längs vägen förvarnas man om vad som komma skall. Det stora tomtelandet kryllar av arbetsamma och muntra nissar, men även självaste tomtefar har flyttat hit.

Det är verkligen mysigt i de små husen där tomten och alla hans nissar arbetar med alla förberedelserna inför julen. Ett helt fantastiskt arbete har gjorts med dekorationerna, både inne och utomhus. Det sägs också att hela området är besökt av magiska krafter, och utanför finns också inhägnader med både älg och ren.

Hela denna magiska värld är till för både stora och små, men vill man uppleva mer än tomtenissar och tomtefar så finns det också ett område med feer, häxor, troll och drakar. Man kan också lämna sina önskelistor och hålla tummarna för att man har varit riktigt snäll under det gångna året så att tomten kommer med julklappar på julafton.

Läs mer: tomteland.se

Camping nära Mora

First Camp Moraparken
Familjecamping vackert belägen mellan Österdalälven och Hemulån nära Mora centrum. Nära till Zornmuseet och målgången för Vasaloppet.
Läs mer: First Camp Moraparken – Dalarna

Mora Life – Åmåsängsgården
Stugor, rum och camping på en av Dalarnas vackraste platser vid Siljan. Öppet året runt.
Läs mer: Mora Life – Åmåsängsgården

Caravan Club Sollerö
Lugn och gemytlig campingplats vid Siljan. En perfekt bas att göra dagsutflykter från om du vill utforska Dalarna.
Läs mer: Caravan Club Sollerö

Rättvik

Långbryggan i Rättvik

Långbryggan i Rättvik är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren ”S/S Rättvik”.

Ca 50 kilometer från Orsa ligger en annan trevlig stad, Rättvik som är känd för sin vackra belägenhet vid Siljan, men också för en mindre skidanläggning precis i utkanten av staden.

Rättvik är också känt för världens längsta badbrygga och kanske världens längsta träkonstruktion. Långbryggan är 628 meter lång och går från stranden och rakt ut i Siljansjön. Längst ut vid kanten finns en kaj. Den första bron konstruerades 1896. Den bro som finns här idag invigdes på Sveriges Nationaldag den 6 juni 1992. Från bryggan är det vacker utsikt till det höga istorn som bildas under vintrarna och hela tiden ändrar form och höjd allt efter vädrets skiftningar.

Musik på Dalhalla

Dalhalla konsert

Många vallfärdar till Dalhalla utanför Rättvik för att få uppleva den fantastiska arenan djupt nere i ett gammalt kalkbrott med sin förnämliga akustik.

Läs mer: dalhalla.se

Camping nära Rättvik

I Rättvik finns två riktigt fina anläggningar som drivs av First Camp.

First Camp Enåbadet
På promenadavstånd från Rättviks centrum ligger First Camp Enåbadet. Genom anläggningen slingrar sig en å vilket skapar en unik camping med öar och uddar. Rättviks Campings är öppet året runt och perfekt som gillar aktiv avkoppling.
Läs mer: First Camp Enåbadet – Rättvik

First Camp Siljansbadet
Utmed Siljan och Siljanbadets långgrunda, badvänliga och kilometerlånga sandstrand hittar vi First Camp Siljansbadet. Anläggningen ligger nära Rättviks centrum och har därmed goda kommunikationer med eventarenan Dalhalla.
Läs mer: First Camp Siljansbadet – Rättvik

Orsa

Orsa fäbodar

Orsa har ca 10 000 invånare och ligger ungefär 500 km norr om Göteborg och 675 km norr om Helsingborg. Vintertid är vägarna som regel röjda från den värsta snön, men det är alltid en god idé att beräkna gott om restid vid vinterväglag.

Orsa Rovdjurspark

Amurtiger i Orsa Rovdjurspark

Amurtiger i Orsa Rovdjurspark

Mitt i Orsa Grönklitt ligger Orsa Rovdjurspark som är Europas största av sitt slag med både björn och andra fascinerande rovdjur. Parken är helt unik i sin utformning då djuren har jättestora ytor, närmare bestämt 277 000 m2 med ca fem km inhägnader, så djuren går i sitt naturliga element och har framför allt gott om plats. Brunbjörnarna går i ide under vintern, men det gör som tur är inte isbjörnarna.

Läs mer: orsarovdjurspark.se

Camping nära Orsa

First Camp Orsa
Vackert belägen camping precis vid Orsasjöns strand. Förutom den kilometerlånga sandstranden finns även poolområde, bowlinghall, äventyrsgolf, barnklubb och brett aktivitetsutbud
Läs mer: First Camp Orsa – Dalarna

Orsa Grönklitt
Vintertid är Orsa Grönklitt en riktigt pärla med utförsåkning och längdspår i världsklass. På sommaren hittar du aktiviteter som rullskidor, kanotpaddling och mountainbike. Perfekt för den lite mer äventyrslystna camparen. Nära Orsa Rovdjurspark.
Läs mer: Orsa Grönklitt

Campingplatser i Dalarna

© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket