Husvagn

Det finns över en kvarts miljon husvagnar i Sverige, och det är lätt att förstå varför. Husvagnen är den ultimata sommar- eller fjällstugan eller som ger dig en oslagbar frihet. Här hittar du alla artiklar på CampingSverige som handlar om husvagn.

Hitta husvagnshandlare

Husvagn i Sverige genom tiderna

Det finns en lång tradition av husvagnscamping i Sverige. Den första svenska husvagnen lär ha byggts i början på 1930-talet. Helt säkert är att Sörby mekaniska verkstad i Örebro började serietillverka husvagnar med namnet SMV år 1948. På 1960-talet fick svenskarna fyra veckors lagstadgad semester och intresset för husvagnar ökade. Under 60-talet grundades även kända tillverkare som Kabe, Cabby, Polar och Öggestorp. Sammanlagt har det funnits över 70 svenska husvagnsmärken, de flesta med småskalig produktion och dessvärre inte längre kvar på marknaden.

Ökad försäljning av husvagnar

Under 1970- och 1980-talen upplevde husvagnen en storhetstid med en enorm ökning av försäljningen. Rekordnoteringen är från år 1977 då över 14 000 husvagnar såldes i Sverige. Det då marknadsledande märket Polar syntes med sin isbjörnssymbol på såväl Tre Kronors matchtröjor som på en Formel 1-bil, ett bevis för husvagnscampandets stora genomslagskraft under denna tidsperiod.

Husvagnar tillverkade i Sverige

Idag finns två stora svenska tillverkare kvar, Kabe och Polar. Kabe är börsnoterat och omsätter inom koncernen, som även består av slovenska husvagnsmärket Adria och tillbehörsgrossisten Kama Fritid, över 2 miljarder kronor. Övriga husvagnsmärken på den svenska marknaden kommer huvudsakligen från Tyskland med märken som bland annat Hobby, Knaus, LMC och Dethleffs. Marknadsledande just nu är dock Adria som varit populära i Sverige under många år.

Husvagnar med hög komfort

Idag finns över 285 000 husvagnar registrerade hos Transportstyrelsen. Det gör Sverige till ett av de husvagnstätaste länderna i Europa. Dagens husvagnar är moderna och är ofta utrustade med samma bekvämligheter som i hemmet, till exempel dusch, ugn, platt-tv och trådlöst internet. Vissa modeller kan fjärrstyras via en app vilket bland annat gör det möjligt att ställa in temperaturen, tända och släcka belysning samt kontrollera batteri- och vattennivåer.

Intresset för husvagnscamping stiger, vilket har flera orsaker. En längtan till naturen, en önskan att semestra så hållbart som möjligt och möjligheten att umgås med familj och vänner är några anledningar till att många väljer husvagn.

© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket