Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

30.10.08

Av: Lars Erik Paulsson Fotograf: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Repsäkra husbilsfönster

Repkänslig acrylplast har sedan länge ersatt glas som rutmaterial i husvagnarna, och är även dominerande i europeiska husbilar. Snart kommer emellertid husbilsfönster av glas, som bättre står emot mekanisk åverkan.

De nya, repsäkra fönsterrutorna finns till de flesta husbilsfönster med polyuretankarm, visar Eugen Seitz

De nya, repsäkra fönsterrutorna finns till de flesta husbilsfönster med polyuretankarm, visar Eugen Seitz


När husvagnarna började förses med isolerade fönsterrutor, var acrylplast det naturliga valet. Plasten var lätt att forma, och det var relativt enkelt att foga samman ytter- och innerrutan.

Även de första husbilarna, som ju i mångt och mycket var ”motoriserade husvagnar”, kom plastrutor till användning – och så har det förblivit. (I vissa länder, bland annat Frankrike, har man tidigare ansett att rutor av glas var trafiksäkrare. Att göra ett isolerande fönster av glas är emellertid både dyrt och besvärligt …)

Plastrutor har dock den nackdelen att de mycket lätt repas, till exempel om man kör mot en kraftig buske eller trädgren. Det går heller inte att skrapa bort is från rutorna om man vill använda sitt fridsfordon vintertid.

Snart kommer emellertid ersättningsrutor där den yttre skivan består av härdat glas. Dessa kan enkelt monteras i stället för originalrutan i så gott som samtliga husbilsfönster med polyuretankarm.

Bakom uppfinningen står Eugen Seitz – mannen bakom de välkända Seitz-fönstren, som ju numera tillverkas av Dometic.

– Fönstren är inte bara hållbarare än konventionella plastfönster, påpekar Eugen Seitz. De är betydligt säkrare också, eftersom de är svårare att bryta upp.

Den repsäkra fönsterrutan är cirka 1,5 kilo tyngre än en plastruta, och själva utbytet ska vara mycket lätt även för en normalhändig.

Leveransstart är beräknad till våren 2009.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt