Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

27.10.08

Av: Kjell Erik Næss Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Selje Kloster - Nordfjord

År 996 blev Selje det första pilgrimsmålet i Norge då Olav Tryggvason fann reliker i en grotta på ön.

Ruinerna av Selje kloster ligger på en egen ö

Ruinerna av Selje kloster ligger på en egen ö
Fotograf: Fjord Norway


På ön, som ligger en 15 minuters båtfärd från Selje, ligger ruinerna av Selje Kloster – kanske landets äldsta kloster. Klostret byggdes av Benediktinermunkar tidigt på 1100-talet, till ära av St. Sunniva.

Legenden om den heliga Sunniva som led martyrdöden här, lever vidare. Norge har två mannliga helgon, (St. Olav och St.Hallvard) och ett kvinnligt, St. Sunniva. Legenden berättar om den irländska konungadottern Sunniva som flydde då landet hennes intogs av hedningar, och den nya kungen ville gifta sig med henne. Hon kom iland på ön Selja och i St. Sunnivagrottan, där hon enligt legenden dog, finns spår efter den första kyrkan, tillägnad ärkeängeln Michael.

På ön kan man också beskåda grunden efter den första sognekyrkan, som senare flyttades till fastlandet. Ruiner av St.Sunnivakyrkan på samma plats som Olav Tryggvasson byggde en av de första kyrkorna i landet. Ruiner av St. Albanuskyrkan, klosterkyrkan tillägnad det engelska helgonet St. Albanus. På sydsidan av ön har också hittats flera vikigagravar och rester av en gård från järnåldern.

Båtfärd

Det går båt ut till ön flera gånger om dagen under sommarsäsongen, och det finns också en två timmar lång guidad tur som går till klostret. Biljetter kan köpas på turistinformationen i Selje.

Källa: nordfjord.no.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt