Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

23.1.09

Av: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Batteriladdaren som går på gasol

Tyst, diskret monterad under husbilen och utan skadliga avgaser – den här gasoldrivna batteriladdaren har många fördelar!

Klicka för större bild


Ett gasoldrivet elverk, avsett att ladda husbilens bostadsbatteri, har tagits fram av italienska Elettromenaccica Gasperini. Laddaren består av en gasoldriven förbränningsmotor – fläktkyld, givetvis – som driver en 12-voltsgenerator. Generatorn har en kapacitet på 20 A, vilket gör att elverket kan användas till batterier upp till 300 Ah.

Avancerad elektronik startar generatorn så snart batterispänningen ligger mellan 12 och 13 V, och slår av den när batterispänningen nått 14,5 V. Elverket kan även kompletteras med ett tidur, så att det inte startar under natten.

Self Energy EG 20, som elverket heter, hängs i en vagga under husbilen så att det lätt kan svängas ned för oljebyte och annan service. För att montera elverket krävs ett utrymme på 40 x 70 x 28 cm, och vikten är 19 kg. Avgaserna kan ledas ner under husbilen eller upp ovanför taket. Vintertid kan kylluften användas för att värma upp gasolutrymmet, så att man kan utnyttja all gas i flaskorna även när det är riktigt kallt ute.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt