Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

21.3.09

Av: Helle Andersen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Anders Styrup og Hans Jørn Nissen
Dela
 

Camp-let: Ingen skidsemester utan slagborrmaskin

Tänderna har slutat klappra, men två av Danmarks mest extrema skidturister glömmer sent de iskalla nätterna på en campingplats i närheten av de populära pisterna i Dolomiterna i Italien.

Anders Styrup plockar fram skidorna.

Anders Styrup plockar fram skidorna.


Camp-letten klarade resan, men varken el- eller gas värmarna var utrustade för att klara ett uppehåll på en italiensk campingplats i 18 graders kyla.

Skid-galningarna Hans Jørn Nissen och Anders Styrup, var positiva då de spände fast skidorna på bagagehållaren på deras Camp-let Royal. Den vanliga sommarutrustningen, som Camp-let ägarna annars tar med på turerna tvärs genom Europa, hade ersatts av 2 stycken el- värmare på vardera 2000 watt samt en 4 kwh gasvärmare. De ville vara säkra på att kunna hålla kylan ute när de nu skulle sova i tältvagn i 18 graders kyla.

Den första förvarningen fick vännerna då de körde in i en snöstorm strax innan München, 700 kilometer från den bestämda destinationen. Tempo-100- märket bak på Camp-letten, som annars säkrar en snabb transport ner över de tyska motorvägarna, var inte särskilt användbar i den situationen.

- På långa sträckor kunde vi endast köra 40 kilometer i timmen, och då vi nådde fram till campingplatsen, uppstod nästa problem. Vår medhavda borrmaskin brände snabbt sönder då vi skulle borra hål till tältpinnarna. Lyckligtvis fanns det en vintercampare på platsen, som kom till vår undsättning med sin slagborrmaskin. Den dög, och det är helt klart en sådan man skall ha, berättade Hans Jørn Nissen

Anders Styrup och Hans Jørn Nissen tillbaka i Danmark i ljummare omgivningar på mässan i Herning.

Anders Styrup och Hans Jørn Nissen tillbaka i Danmark i ljummare omgivningar på mässan i Herning.


De hade dock ännu inte mött det största hindret i strävan efter att kunna kora en Camp-let som framtidens föredragna bostad för skidturister:

- Vi kunde över huvud taget inte använda vår värmeanläggning, för det var endast 800 watt i eluttagen på campingplatsen. Samtidigt visade det sig att det inte var den riktiga blandningen i vår gasflaska, så gasen frös och miste effekten och kunde därför inte värma upp pannan. Det var 18 grader kallt utanför, och när vinden låg på, kändes det som minus 32 grader.

- Vagnen som vi hade med, har kallskumsmadrasser och integrerat latex-topmadrasser som standardutrustning. Under sommaren skulle det ge en upplevelse som om man var prinsessan på ärten. I 18 graders kyla fryser latex och då är det som att sova på en dörr, berättar Hans Jørn Nissen.

Camp-letten har tidigare testats under ett av världens hårdaste ökenrace. Den gången skulle det blot dammsugas en helsikes massa sand i vagnen, varefter den var som ny igen. Erfarenheten var denna efter skidresan till Italien. Vagnen blev nämligen körd direkt till campingplatsen i Herning för att ställas ut, och efter ett par dagar i torrt väder i mässcentret, var Royal én klar för nya upplevelser.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt