Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

15.12.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Valloire - Alperna har allt

Även om det tar nästan två hela dagar att köra till destinationen och två dagar hem igen, så har verkligen Alperna mycket att bjuda på. Är man samtidigt en bra slalomåkare som gillar miljön här, med god mat och mys, så är Valloire ett alldeles förträffligt val.

Klicka för större bild


Man åker däremot kanske inte till Valloire första gången man skall vintercampa. För det första är det långt att köra vintertid, även om tyskarna är otroligt effektiva att ploga vägarna vid tillfälle av snö. Det finns både bra rastplatser och campingplatser som man kan stanna på längs vägen. Själva bilresan upp till bergsbyn Valloire, på 1450 möh, är också en utfordring då det är tal om rejäl bergskörning.

Vägen används dock av många turistbussar, så med rätt utrustning bör det inte vara några problem. Det handlar också om att ha en god campingdragare med massor av överskott och vinterdäck. Kom ihåg snökedjor.

Klicka för större bild


Vid ankomst

När husvagnen eller husbilen väl är på plats bor man mitt i den charmerande bergsbyn som inte är större än att man kan gå runt mellan affärer, kaffeställen och liftar. Campingplatsen ligger också bara några få minuters promenad till ett stort sportcenter med fitness, bowling, bollplaner och skridskobana.

Tröttnar man på att gå kan man ta det lilla tåget som kör runt i hela byn gratis, från morgon till kväll. Byn ligger med andra ord mitt i smeten och runt om reser sig de snötäckta bergen.

Klicka för större bild


Bra familjeområde

Är man en erfaren skidåkare finns pister som kan locka fram svetten i pannan, men Valloire är först och främst ett familjeområde. Det är stort men inte större än att man kan ha små barn med sig i backarna. Det är lätt att ta sig från byn till själva skidområdet. Två kabinliftar transporterar skidåkarna upp i terrängen, som har både matställen och  särskilda platser för dem som vill äta medhavd mat,  fördelade i området. Med andra ord många platser man kan rasta på. Större barn med erfarenhet klarar av att ta sig runt på egen hand och det är lätt att mötas upp, om man är flera på semestern. Kvällstid finns ett hav av ställen att äta på, och det bör man unna sig när man är i Frankrike. Annars kan jag rekommendera att handla i en av de mindre specialaffärerna för att prova på de lokala läckerheterna. Det finns många av dem. En gång i veckan är det stor marknad på torget. Här säljs både kläder, hantverk och matvaror.

Klicka för större bild


Den här vägen körde vi

1440 km från den dansktyska gränsen Hamburg, Frankfurt, Bern, Lausanne, Geneve, Cambery mot Albertville, sväng av mot Valloire (bergskörning sista ca. 20 kilometrarna).

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt