Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

22.12.05

Av: Leif Berglund
Dela
 

Husbil för rullstolsburna

Att vara rullstolsburen och leva campingliv behöver inte innebära någon motsättning. Många campingplatser är i dag handikappanpassade men fritidsfordonen – husvagnar och husbilar – är emellertid inte byggda för denna kundgrupp. Nu börjar det dock hända en del. LMC introducerade förra året en husvagn för rörelsehindrade och nu kommer också den första serietillverkade husbilen för rullstolsburna.

Klicka för större bild


Det är spanska Benimar som nu lanserar en husbil för rullstolsburna med baklift och en rad inredningsdetaljer som anpassats för den rörelsehindrade brukaren. Modellen kommer att importeras av Bäckströms Husvagnar i Bro, som är generalagent för Benimar i Sverige.

– De som sitter i rullstol, eller är rörelsehindrade på annat sätt, har tidigare varit hänvisade till att köpa en ”vanlig” husbil för att sedan låta bygga om den efter det egna behovet. Det har inte varit någon bra lösning. Dels har det blivit mycket dyrt, dels har det inneburit att man tvingats kompromissa vad gäller handikappanpassningen, säger Christer Bäckström, som hade tänkt visa upp den nya husbilen på Caravan Show. Men så blir inte fallet.

Klicka för större bild


– Jag tog hem ett exemplar, men den såldes direkt och jag har inte kunnat få fram ytterligare en bil från fabriken i Spanien till mässan. Handikapphusbilen kommer dock att marknadsföras på Caravan Show och det till ett attraktivt introduktionspris. Normalpriset är 690 000 kronor, men inledningvis ska den säljas för 599 000 kronor.

- Då ska man ha i åtanke att enbart liften kostar 85 000 kronor. Då kan man få en föreställning om vad det kostar att bygga om en ”vanlig” husbil åt en som sitter i rullstol, påpekar Christer Bäckström.

Liften är monterad bak på bilen där det finns en bred dörr. Gången genom bodelen är extra bred liksom dörren till toaletten. Givetvis finns inga trösklar och bakom förarhytten finns fästöglor i golvet för rullstolen. En annan detalj som skiljer denna bil från andra är att det inte finns något skåp under diskbänken så att man kan köra in rullstolen under den.


Läs mer här
www.lmc-sverige.se

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt