Campout

CampingSverige.se

7.6.05

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Tältguide: Att tälta är fortfarande populärt

Tältet är fortfarande populärt. I takt med att campingsemestern blir mer lyxig och bekväm, ökar intresset för tältsemestrar också. Det är något speciellt med att sova under en tältduk och det är en bra kontrast till vår annars så materiella livsstil. Det finns många möjligheter, men här nedan följer ett par förslag för hela familjen, paret eller gruppen som vill ha semester i det trevliga tältet.

Klicka för större bild
Fotograf: Rasmus Schønning


Det finns ett hav av olika kupoltält och små familjetält. Båda med olika inredningar, kvaliteter och i prisklasser som passar alla plånböcker. Det man först och främst skall göra upp med sig själv är hur mycket man vill offra i förhållande till de krav och önskningar man har av tältet. Omedelbart kan 2-3000,- kr låta mycket för ett fyra personers tält, men om man vill använda det ofta eller till mer än en vecka på en dansk campingplats, är pengarna som regel väl investerade.

Olika inredningar

Många tält konstrueras idag med uppdelade kabiner, så föräldrar och barn kan få var sitt ”rum”. De är långt ifrån ljudtäta, men det ger dock en form av privatliv. En annan suverän konstruktion är att man kan stå upp i tältet. Det gör både påklädning, matlagning och andra saker väsentligt lättare, men omvänt gör det oftast tälten lite tyngre, vilket är väsentligt om man t.ex. skall vandra eller cykla.

Lätta att slå upp

Det finns många fördomar om tältuppsättning – att det är en form av äktenskapstest, men så är det inte längre.
Mellan fyra och åtta stänger skall placeras innan man reser tältet och slår i tältpinnarna. Så lätt kan det göras. Och ofta är stängerna markerade med färger, så det är lätt att begripa sig på hur de skall sättas ihop.

Klicka för större bild


Olika familjetält

The North Face - Trailhead:
Trailhead är en helt ny serie familjetält. Tältet är uppdelat invändigt i rymliga kabiner, som har ståhöjd och skiljevägg. Skiljeväggen kan rullas ned för att göra separata sovkabiner. De två ingångarna ger möjlighet till god ventilation.
Vikt 14,15 kg
Antal personer: 8

Klicka för större bild


Outwell - Dakota

Detta tält är ideellt för två personer, t.ex. för det unga paret utan barn eller till två stora barn, som t.ex. är med föräldrarna på campingsemester men som inte vill bo i husvagnen.
Vikt: 3,6 kg
Antal personer: 2
Hitta närmaste återförsäljare: www.outdoors.se

Klicka för större bild


EasyCamp – Torino 500

Det här tältet är ut över att vara ytterst rimligt i pris också anmärkningsvärt, för att man kan stå upp i det. Här är med andra ord riktigt gott om plats för en familj med två små barn.
Vikt 7,1 kg
Antal personer: 4

Klicka för större bild


Lavuu

Detta tält påminner om den tipi som indianerna använder, eller som namnet antyder en samisk lavvu. Det karaktäristiska för tältet är, att det är lätt att sätt upp. Liksom samerna använder det här tältet, när det snabbt skall slås läger, gäller det också familjen när den vill ha den lite lättare lösningen. Att tältet är runt ger en annorlunda och trivsam atmosfär. Tältet är också ideellt till gruppen som skall på tur.
Vikt 7,8 kg.
Antal personer: 8 personer.

Som extra utrustning kan man få ett innertält med botten, som skall slås ned i sidorna och hängas runt mittstången.

Klicka för större bild


Fjällräven – Akka R/S 4

Detta tunneltält har framförallt en stor apsis, vilket svarar till entrén. Här kan man laga mat och förvara bagage, när man sover. Vikten är också anmärkningsvärt låg, då det endast väger ca.1 kg tält per person. Det är alltså helt ideellt, om tre till fyra personer skall på vandringstur tillsammans.
Vikt: 4,560 kg.

Hitta närmaste återförsäljare:
www.fjallraven.se

När tälten varierar mycket i pris skylls det primärt kvalitén på yttertält, innertält och botten. Endast i få tillfällen betalar man också för namnet.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt