I H. C. Andersens fotspår till danska herrgårdar – del 1

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

I dagarna skickar CampingSverige.se iväg ett team för att skriva ihop en resinspiration till din nästa semester. Temat är ”I H.C. Andersens fotspår till danska herrgårdar”. Denna resa kommer att ta läsaren från Falster till Møn, därifrån till Midtsjælland, Sydsjælland, Fyn, Sønderjylland och Midtjylland.

Klicka för större bild Det borde ge en bra bild av en temaresa, som kan göras av alla.Teamet inleder resan på Falster – men det går självfallet lika bra att göra den i omvänd ordning. Som bas har vi utsett campingplatsen Falster City Camp i Nykøbing Falster. Denna campingplats ligger i ett grönområde kallat ”Vesterskoven” och ligger mitt i Nykøbing Falster. Den utmärker sig främst genom dess placering nära huvudväg E55, dock utan att störas av något oväsen. Förutom att erbjuda allt det en stad har när det gäller sevärdheter och shopping, erbjuds nära aktiviteter som Zoo, Medelålderscentrum och Badhall.

Klicka för större bild Platsen övertogs av Lone och Claus Tronhjem vintern 2004 – 2005 och det skedde snart en märkbar förändring till det bättre. Det märks att de är människor som har campingen i blodet. Då CampingSverige.se besökte platsen sjöd den av liv. Själva platsen påminner om en stor rondell, där man kan placera sig fritt – antingen i området i mitten där det finns spridda grupper av träd och buskar, eller längs cirkelns ytterkanter. På detta vis skapas ett parkaktigt utseende som bryter mot sedvanliga mönster där stränga platsindelningar allt för ofta syns. Man kan ana att detta har skapats av en landskapsarkitekts säkra hand . Vi vill inte ödsla massa ord på sanitära anläggningar. Standarden är helt enkelt som den bör vara, dock kanske lite underdimensionerad till så många gäster som vi upplevde att det var på besöksdagen. Det konstaterades inte heller några olämpligheter under middagen. Allt var rent och fint trots mycket rökande. Låt oss gå närmare in på två av de herrgårdar som H.C. Andersen besökte.

Klicka för större bild Fuglsang HerrgårdDenna ligger på Lollandsidan av Guldborgsund, bara 10 km från Nykøbing Falster och det sägs att Danmarks stora diktare färdades här en hel del. Vilket säkert stämmer, för redan på hans tid var platsen välbesökt av konstnärer från hela landet – ja, till och med från stora delar av Skandinavien. När H.C. Andersen inte lät sig firas och uppvaktas älskade han samvaron med andra konstnärer. Det umgänget skedde inte endast i Köpenhamn. Också medan han besökte Rom på sina första resor 1834 vårdade han sina kontakter med konstnärerna i den danska konstnärskolonin. Fuglsangs dåvarande ägare Viggo de Neergaard var mycket intresserad av det danska konstnärslivet och inviterade både konstnärer och kompositörer till platsen. Idag är Fuglsang herrgård ett kulturellt kraftcenter. Slottet är byggt relativt sent, i jämförelse med andra danska herrgårdar, nämligen i mitten av 1800-talet. Det var alltså relativt nytt när H.C. Andersen besökte platsen. Han kunde på sin tid inte njuta av den vackra parken som senare anlagts runt herrgården i engelsk stil.Det tar tid innan träd blir stora – men några av dem är idag närmast gigantiska. Speciellt den stora tujan vid det kinesiska lusthuset är mycket imponerande. Till herrgården hör också ett av Danmarks äldsta naturfredade område, Skejten. Det sägs att området är ett ihop plock av dansk natur. Sant är i alla fall att herrgården och landskapet var hemvist för några av Danmarks största målare, först och främst Olaf Rude, som här skapade de två stora målningarna som idag pryder folketingssalen i Christiansborg.

Klicka för större bild Corselitze HerrgårdCirka 12 kilometer öster om Nykøbing Falster hittar vi Corselitze, som H.C. Andersen besökte om och om igen. Det är en stilren nyklassicistisk byggnad uppförd av en av Danmarks industrifurstar J.F Classen. På den tiden hade herrgården inte någon egentlig kunglig eller furstlig anknytning; knappast heller på H.C. Andersens tid. Men även då färdades de adliga hos de borgerligt rika, och där de adliga var, där kunde man också hitta H.C. Andersen. J. F Classen var också Frederikverks grundläggare och som gynnad av kungen naturligtvis också var återkommande värd för kungliga gäster.Det sägs att H.C. Andersen i sällskap med kungliga gäster på Corselitze fick sitt livs största chock. Han hade åkt båt från Köpenhamn till Kalvehave och därifrån sedan med färja och diligense till Corselitze. Knappt hade han hunnit stigit ur vagnen när han fick veta att den ångbåt som han hade åkt med hade sjunkit på väg till Kiel. Så kanske var det inte så konstigt att H.C. Andersen ofta visade rädsla inför tillvaron. Korselitze är omgivet av en mycket vacker park med små kanaler och dammar och en stor rosenträdgård. Stora alléer leder fram till herrgården från tre sidor. En av dessa alléer leder ner till Tromnæs strand, en av de vackraste kuststräckor man kan tänka sig. Höga bok träd växer ända nere vid Östersjön och man kan lätt föreställa sig att här fanns gott om inspiration att inhämta till texten i nationalsången, där bok träden speglar sig i det klarblå vattnet. Ett vackert land har vi i alla fall, men det var Oehlenschläger som skrev nationalsången medan H.C. Andersen var mästare på andra sånger i den danska sångskatten. De kunde han mycket väl ha fått inspiration till här, medan han red iväg på utflykter från Korselitze till Halskov Vaenge på en åsna. KilderH.C.Andersen: Mit Livs Eventyr, Bind 1-2, 1996.H.C.Andersen: notater fra dagbøger, almanakker og breve.Stig Fjord Nielsen: H.C.Andersen og Vestsjælland, 2003.Henning Dehn Nielsen: Danske slotte og herregårde, 1987.Per Eilstrup, Kay Nielsen og Holger Rasmussen: Vore gamle herregårde, 1967.Mette Winge: På besøg – med H.C.Andersen på danske herregårde. 2004.Turistbrochurer fra Møns Turistbureau: H.C. Andersen på Sydsjælland og Møn. 2005.Grafoline I/S: Turistguide for Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland. 2005.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket