CampingSverige.se

7.2.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Nordatlanten Runt – del 3: Island, Vatnajökull

Campingplatsen i Höfn är bra som utgångspunkt för dagsturer till Europas största glaciär. Idag skall vi se en del av den. Något vi aldrig kommer att glömma. Vi skall också, på nära håll, få se några av Islands vilda djur.

Klicka för större bild


Vackert väder

När man reser till ett land som Island är det viktigt att kunna vara flexibel. Vädret är ostadigt och kan på ganska kort tid ändra sig. I går besökte vi Skaftafell Nationalpark. En upplevelse som inte nödvändigtvis kräver jättevackert väder. Idag däremot, skall vi se glaciären, och det är vädret helt perfekt för. Vi är glada att vi hade tagit till några extra dagar i vår resplanering så vi hade tid att invänta en dag som denna. Det är en dag med hög och klar vårluft. Från vår bas har vi vacker utsikt över Vatnajökull.

Klicka för större bild


Ros åt campingplatsen

Från början var det egentligen meningen att vi skulle ha bytt campingplats redan för ett par dagar sedan, men alla är så nöjda med den här platsen och dess centrala läge. Dessutom har vi blivit så bra omhändertagna och fått så fin service av campingchefen. Han har gett oss en massa goda råd om upplevelser i området. Om du kommer hit i bil, har campingen fina stugor att hyra ut.

Kom ihåg att förboka under högsäsong. Klicka gärna på bildserien nederst på sidan och upptäck mer om platsen.

Klicka för större bild


Mer att lära

Inne i byn Höfn (uttalas Höb) ligger det ett litet museum med en trevlig utställning där man får veta allt om Vatnajökull. Det handlar om naturen i området runt Vatnajökull, dess cykel, flora och fauna och det är väldigt intressant. Endast för att beskriva is och snö har islänningarna över 100 olika ord. Utställningen kan klaras av på en timme.

Vi börjar med den för att få en inblick i vad det egentligen är vi kommer att få se i dag. Även om vi skall ägna hela dagen åt området kring glaciären, inser vi snart att vi endast kommer att få uppleva en bråkdel av Vatnajökull.

Klicka för större bild


Flertalet utkiksplatser

Hela vägen längs huvudväg 1, som går runt hela Island, finns det massor av utkiksplatser där man kan blicka ut över alla de glaciärtungor som pressar sig ner genom dalarna. Alla platser har mycket vacker utsikt. På flera av platserna går det grusvägar ända upp till glaciären, som man kan köra på om man har fyrhjulsdrift. Annars kan man ställa bilen och vandra.

Vatnajökull täcker en yta på ca. 8.100 km2 – En yta lika stor som Själland. På flera ställen är isen 1000 meter tjock. Under isen finns flera aktiva vulkaner och när de är i utbrott är det starka krafter som spelar in. Grimsvötn, som är ca. 15 km bred och 100 km lång är en av de mest aktiva, med mer än 100 utbrott sedan 1902.

Klicka för större bild


Fascinerande insjö

Vid glaciärtungan Breiðamerkurjökull och insjön Jökulsárlón får man en av Island största naturupplevelser. Sjön uppstod under mitten av 30 talet då glaciären smälte. Tidigare nådde glaciären ända ut till havet. Bron, som förbinder bägge sidor av smältvattnets utlopp är oerhört viktig i dag, eftersom den medverkar till att huvudväg 1 når hela vägen runt Island. Vid sidan av den ena glaciärkanten finns en större parkeringsplats där man kan utgå ifrån vid vandringar.

Det är också här man hittar turistbåtarna som gör turer på insjön. Kom ihåg att förboka biljetter under högsäsong. Link finns nedan.

Klicka för större bild


Varierande utseende

Insjön ser aldrig likadan ut. Alla isberg som kommer från själva glaciären förändrar landskapet konstant. Man får aldrig samma upplevelse här och man tröttnar aldrig på att titta på det. Man får också en känsla av varför islänningarna inte bara kallar is för is. Att det kan heta så många olika saker förstår man när man ser alla de olika formationer och färger som finns. Sjön är ca. 200 meter djup.

Klicka för större bild


Alla är glada

När man reser så mycket som vi gör är man djupt tacksam när vädret är med en den dagen man har planerat att göra denna helt fantastiska  naturupplevelse. Oavsett var vi tittar så är det oförskämt vackert. Det är utan tvekan naturens egna konstverk och varje gång man kommer visas en ny scen upp. Kom ihåg praktiska kläder bara. Stämningen är på topp i alla åldrar.

Klicka för större bild


Vi skall ännu närmare

Fler gånger om dagen är det möjligt att komma ut på båtturer på Jökulsárlón. Man köper biljetter i det lilla kaféet, vid båtarna. Amfibiebåten startar från en liten perrong på land. Alla får flytvästar. Sedan bär det iväg ut över den skumpiga lavavägen. Turen tar 40 minuter, men känns som 10 minuter.

Klicka för större bild


Tusen år gammal is

Guiden som talar både engelska och danska berättar om djurlivet och glaciärens imponerande konstverk. Isklumpen från vattnet består av is som är mer än 1000 år gammal. Vi får alla var sin bit. oberörda av vårt besök. De är vana nyfikna turister, som tar kort efter kort. Vi ser också massor av fåglar.

Klicka för större bild


Sälarna verkar oberörda

På de stora isbergen ligger sälarna och njuter av vårsolen. De leker i vattnet med varandra. Otroligt att se hur klumpiga de kan vara på  land, när de i nästa sekund simmar så smidigt i vattnet. Även om vi kommer väldigt nära inpå dem så verkar de oberörda av vårt besök. De är vana nyfikna turister, som tar kort efter kort. Vi ser också massor av fåglar.

Klicka för större bild


Båtturen ett måste

Båtturen på Jökulsárlón har hitintills varit den största upplevelsen på vår resa. Och den blir svår att slå. Djurliv och enastående natur sätter sina spår hos oss alla. Vi är också otroligt glada att vi inväntade denna vackra dag – rent vädermässigt. Glöm inte bort att titta på bildserien från Vatnajökull – se länk nederst på sidan.

Klicka för större bild


Perfekt dag

Efter båtturen och flera timmar i området avslutar vi upplevelserna med en god frukost ute i det fria. Vi har frysväska som går på 12 V i bilen, så mat och dryck hålls fräscha. Vi har också med oss campingmöbler. Det tar inte lång tid att duka fram lunchen ute i det fria. Utsikten är helt enkelt enastående.

I morgon skall vi åka vidare och lämna denna imponerande del av Island bakom oss, men vi glömmer den aldrig.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt