CampingSverige.se

29.2.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Nordatlanten Runt – del 7: Island, Vulkaner och Nature Bath

Idag blir det en blandning av varmt och kallt. Vi skall nämligen ta oss upp på snötäckta vulkaner, och sedan bada i de berömda varma källorna. Det islänningarna själva kallar ¨naturbad¨. Vi ser med stor iver fram emot båda aktiviteterna

Klicka för större bild


Frukost var för sig

Vi äter frukost var för sig medan middagen alltid äts tillsammans. Det ger en bra rytm och alla kan gå upp som det passar dem. Britta och Ole i LMC husbilen tycker om att ta det lugnt om mornarna.

Klicka för större bild


Hella och flickorna i Combi Campen

Hella, Heidi och Linda stiger inte  ur sänghalmen tidigare än nödvändigt. Särskilt inte flickorna. De behöver mer tid i badrummet än till att äta frukost. Så är det bara. Frukosten äter de tillsammans i Combi Campen, där sängarna kan fällas upp till en soffa.

Klicka för större bild


Barnen vaknar tidigt

I vår familj är vi både uppe tidigt och är långsamma. Barnen sover som stockar klockan åtta på kvällen. Särskilt på den här resan då de får så mycket frisk luft hela dagarna. De är morgonpigga så vi har gott om tid för frukost, lek o.s.v. innan det är dags att ge sig iväg på dagens utflykt.

Klicka för större bild


Vi bor bland vulkaner

Området kring Myvatn är otroligt aktivt och flera av vulkanerna rör ofta på sig. Oavsett åt vilket håll vi tittar åt från vår utmärkta plats på campingen, så ser vi vulkaner. Detta är en mycket annorlunda campingplats, mot vad någon av oss tidigare har varit med om.

Klicka för större bild


Vi åker mot vulkanerna Veti och Krafla

Vi kan åka nästan hela vägen upp till toppen av de två aktiva vulkanerna i detta vulkansystem som breder ut sig över 25 kilometer i diameter. Krafla är över 800 meter hög och har varit extremt aktiv ända sedan 1724. Vi åker genom ett kargt landskap och det ligger fortfarande snö på vägen.

Klicka för större bild


Bra bilar

Sista biten upp till parkeringsplatsen är det ännu mer snö, men inget vi inte skulle klara av. Bägge bilarna klarar det otroligt bra och jag vill än en gång understryka att 4-hjulsdrift inte är någon nödvändighet här på Island.

Klicka för större bild


Mycket snö

Hela kratern är täckt av en stor sjö och på den här årstiden även av snö och is. Det är storslaget. Man kan gå hela vägen runt toppen, längs kraterkanten. Det finns inga avskärmningar, så man måste själv hålla ett öga med var man sätter ner sina fötter. Utsikten är ljuvlig, särskilt en sån vacker dag som denna. Snön ligger vit mot en klarblå himmel.

Klicka för större bild


Varma kläder – ett måste

Jo vi är faktiskt på sommarsemester, men varmt är det inte. Vi har kläder på som om vi vore på vintersemester. Mitt bästa tips inför en semester på Island är att ha med sig bra, enkla och varma kläder. Mössa och handskar rekommenderas också att ha med sig.

Då 70% av kroppsvärmen försvinner ut genom huvudet, så gör mössan väsentlig skillnad.

Klicka för större bild


Lava i Reykjahlíð

I samhället Reykjahlíð där vi bor på campingplatsen i Bjarg ser man stelnad lava överallt. Byns hus har flertalet gånger blivit förstörda av lava från olika utbrott.

Här bor cirka 200 invånare. Det sägs att invånarna har sökt sin tillflykt till kyrkan under alla utbrott, vilken ligger lite högre än husen.

Klicka för större bild


Kyrkan klarade sig undan lavan

Under ett utbrott 1724-29 berättas det att lavan strömmade mot byn och ödelade allt som kom i dess väg. Prästen som då befann sig i kyrkan började att bedja och bönen skall ha resulterat i att lavan plötsligt delade sig i två och istället rann på var sida om kyrkan.

Man kan faktiskt än i dag se hur lavan har runnit på sidan om kyrkan.

Klicka för större bild


Myvatn Nature Bath – måste upplevas

Myvatn Nature Baths öppnade år 2004 och ett besök här kan verkligen rekommenderas. Vi har varit ute hela dagen och vandrat och fått massvis av frisk luft. Nu måste våra kroppar vila och värmas upp. Det enda man behöver ha med sig hit är badkläder, badskor och handdukar.

Man byter om på samma sätt som i en simhall och därefter är det bara att inta det 5000 m2 stora badet.

Klicka för större bild


Perfekt avslutning på dagen

Detta är helt klart något av det skönaste vi någonsin upplevt. Luften är kall, men vattnet kompenserar, så det känns helt underbart. Vi stannar ett par timmar. Till och med Mathias tycker om det. När vi kommer upp ur vattnet är huden silkeslen och vi är alla fulla av ny energi, redo för en ny dag på Island

På återseende!

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt