Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

6.12.08

Av: Helle Andersen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: tarup.dk
Dela
 

Mover – Den fjärrstyrda husvagnen

De tre mest kända märkena är Truma, Reich och Enduro.

De tre mest kända märkena är Truma, Reich och Enduro.

De tre mest kända märkena är Truma, Reich och Enduro.


Husvagnarna blir större

I takt med att kraven på camping blir större medför det att husvagnarna också blir större och tyngre, och det krävs fler krafter att knuffa vagnen på plats när den är frånkopplad från bilen. Det är nämligen långt ifrån alla platser som anlagts så att det alltid finns plats att parkera bil och husvagn ihopkopplade.

Detta har också medfört en kraftig ökning i försäljningen av det elektriska förflyttnings aggregatet Mover. Mover finns i flera olika märken och utföranden, några med kedjedrag andra med snekkedrag, och motorernas placering ute vid hjulet eller bakom chassis ramen. Det generella med de nya modellerna är att de alla har en mjuk uppstart och kan på så sätt flytta i millimetrar. Vilket gör att man med fantastisk precision kan köra vagnen ända fram till draget på bilen.

Husvagnsförsäljarna har under det senaste året märkt av det ökade intresset för olika movers. Utvecklingen har likaså gett ett fantastiskt stort urval av movers på olika marknader. Särskilt under senare tid har det varit stor efterfrågan på movere, där  till- och frånkopplingen båda sker med hjälp av fjärrstyrningen.

Truma mover

Truma mover produceras i tre olika modeller, en modell med manuell tillkoppling av valsarna, och två modeller med fjärrstyrd till- och frånkoppling, Truma Mover SE till enkelaxelvagnar och Truma Mover TE till dubbelaxlade. Fördelarna med dessa två modeller är att den fjärrstyrda tillkopplingen ger ett ensartat tryck med ett förut definierat moment på däcken. Speciellt dessa två modeller anses i branschen vara de okrönta kungarna inom movere.

Reich mover

Reich mover erbjuds i fyra olika modeller, två med manuell tillkoppling och två med fjärrstyrd till- och frånkoppling. Kännetecknande för de fyra modellerna från Reich är, att alla har låg vikt, vilket är en mycket väsentlig sak, nu när husvagnarna blir större och större.

Enduro mover

Enduro mover lanserades förra året. Enduro mover produceras i en enkel lösning med manuell till- och frånkoppling. Dock till och frånkopplas båda motorerna i en arbetsgång med hjälp av den tvärstång som förbinder de två motorerna. Dessutom gör det speciella systemet, Micro-adjust det möjligt att göra en individuell anpassning av trycket på däcken.

Det är ingen tvekan om att ”den självgående husvagnen” har kommit för att stanna och att försäljningen av movers kommer att öka lavinartat kommande år, även om branschen nog från starten trodde att det mest var tal om ett modefenomen. I dag ses en stigande efterfrågan på de lite dyrare modellerna med en bättre kvalitet och funktionalitet.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt