Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

7.1.09

Av: Frank Skaufel Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Per Magne Siraas
Dela
 

Norge: Öringfångst från husvagnen

På Selbu Camping kan du fiska från husvagnens terrass, i Garbergsälven. Resultatet kan bli öringar på flera kilo.

Rolf Martin Solli är fiskeguide och hängiven öringfiskare och älskar att stå vid Selbusjän med fiskespöet i handen.

Rolf Martin Solli är fiskeguide och hängiven öringfiskare och älskar att stå vid Selbusjän med fiskespöet i handen.


De senaste åren har älven Nea växt till att bli en magnet för öringfiskare. Nea sägs vara en av Europas bästa älvar för öringfiske, men även Selbusjön och den något mindre Garbergsälven och de små tjärnen runt om i kommunen kan vara väl så attraktiva.

Dessa fiskar lockar nya turister till Selbu.

Dessa fiskar lockar nya turister till Selbu.


Fyra och fem kilo

- Förra veckan drog en fiskare upp en öring på 3,5 kilo uppe i Børsjön. Namnet skall inte misstolkas, det rör sig bara om ett litet tjärn, ler Morten Dahlø, nyanställd reselivsutvecklare i Selbu.

Öringar på både fyra och fem kilo är inte ovanliga.

- För tio år sedan skulle det hamna på löpsedlarna om någon fick en öring på över halvkilot. Idag är det sällan du får något som är mindre än 700 gram, säger han.

Fiskeintresset är stort i Selbu, bygden som har fostrat ett elitserielag i handboll och skidåkarna Grete Ingeborg Nykkelmo och Berit Aunli för att nämna några. Selbuvotten, Selburosa och Peder Morseth Folkhögskola är andra namn som tillresande nickar igenkännande till, men på senare tid hamnar dessa mer och mer i skuggan av öringfisket.

- Under 2006 gjorde Lars Lenth och Bård Tufte Johansen på Sherpafilm en DVD-film om Nea-vassdraget. Den har blivit mycket populär och vi har märkt att intresset runt öringfiske har ökat, säger Frode Langseth.

För Frode Langseth och de andra på Selbu Camping är öringen lättillgänglig. Det är bara att kasta ut.

För Frode Langseth och de andra på Selbu Camping är öringen lättillgänglig. Det är bara att kasta ut.


Många fasta gäster

Langseth driver Selbu Camping, som familjen övertog 2006. Han märker av trycket på de platser han rår över. Sjuttio fasta platser som redan är upptagna, men under året kommer det att etableras 30 nya platser.

- Vi har ett svenskt par som har varit platsen trogna i 20 år i rad, säger han.

Å andra sidan har campingen platser för dem som kommer för att stanna ett par dagar. I Selbu finns också Marienborg Camping som har platser för tillresande fiskare med husbil eller husvagn.

- Från några av husvagnarna kan man stå på terrassen och fiska i Garbersälven som rinner ut i Selbusjön precis där campingen ligger, säger Langseth.

Fiskehistorier har en tendens att vara lite överdrivna, men denna är visst sann:
- En gång när vi satte upp förtältet drog vi upp en öring på ett och ett halv kilo, ler Langseth, som själv har husvagn med förtält och terrass vid älven.

Älven Nea är uppdämd och det är anledningen till att husvagnsägarna på campingplatsen i Selbu inte får sätta upp spikertält (vinter- och sommarrum).

- Om dämningen brister skall det vara möjligt att evakuera campingplatsen under några få timmar. Därför har kommunen vidtagit begränsad användning av just spikertält. Risken för att dämningen brister är emellertid mycket liten, lugnar han.

Stort intresse

På turistkontoret råder Olav Nykkelmo. Han är lite uppgiven över att bygden ligger lite på efterkälken när det gäller campingturismen.

– Redan i fjol märkte vi stort tryck från turisterna och i år räknar vi med att ännu fler kommer. Vi jobbar därför mycket med planerandet för en tömningsstation och en husbilsparkering i närheten av Nea, säger han.

Troligtvis kommer flera husvagns- och husbilsturister att besöka bygden som endast ligger en timmes körning från Trondheim och en halv timme från Stjørdal. Nu har också medierna fått upp ögonen för ”Lyckolandet”, som bygden har valt att kalla sig.

Ett svenskt filmteam skall göra ett halvtimmes program för svenska TV3, samt ge ut en DVD, säger Nykkelmo.

Han tror att öringfisket i Selbu kommer att bli allt viktigare. En av orsakerna är att laxfisket i de Trondheimska älvarna inte har varit det bäste de senaste åren.

- I fjol upplevde vi att många fiskare bytte från Gaula, Orkla och Stjørdalsälven till att istället fiska i Nea eller Selbusjön. Några hade stått flera veckor i laxälvarna utan att få fisk. Här fick de fin öring med en gång säger Nykkelmo som menar att maken till öringfiske i Neavassdraget och Selbusjön får man gå långt tillbaka i tiden för att hitta.

Billigt fiske

Reselivsnäringen i Selbu är mycket optimistiska med tanke på öringfiskets betydelse för bygden. Många argument säger att nya horder av fiskare kommer att lägga fisketuren till Selbu. För det första är du närmast garanterad fångst här och för det andra är det riktigt billigt att fiska öring jämfört med lax.

Är man osäker på sina egna färdigheter har Tya Flyfishing fyra fiskeguider som kan hyras in av enstaka personer eller grupper.

- Vi vet var storfisken finns, fastlår Rolf Martin Solli, en av de fyra guiderna.

Han tror tilltaget kommer att bli populärt.

- Att få en öring på tre-fyra kilo är ingen omöjlighet och vi kan bidra till att öka chansen att så sker, säger Solli som själv har dragit upp en öring på 3,5 kilo i Selbusjön.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt