CampingSverige.se

15.7.05

Av: Ann-Sophie Stene, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Camping på Vestfolds solsida

Ingenting lockar så mycket som en campingsemester en varm och solig sommardag; ord som klarblå himmel, varmt vatten och vidsträckta sandstränder klingar fint i öronen på de flesta.

Klicka för större bild


Ett av Norges mest populära resmål är Omlidstranda Camping vid Nevlunghamn, i Vestfold – ett besök där i juli månad bekräftade att platsen hade allt det redan ovan nämnda – och mycket mer därtill! T.ex. en förförande bra placering. Omlidstranda ligger en bit utanför Larvik, och några säkra tecken på att man är på rätt väg, från det att man kört av E18, är rödmålade ladugårdar, glada ”Jordgubbar –till –salu” skyltar och färre moln desto längre ut mot havet man kommer. Ordet ”sommaridyll” gör sig påmint allt oftare och vi instämmer alla att det ser lovande ut.

Omlidstranda Camping startade 1967 och dagens ägare, Ole Omlid, övertog platsen redan 1985. Han berättar att praktiska saker som att få vattenrören på plats, och att bygga sanitetsanläggningar var den största utfordringen under de första åren, medan underhåll och uppgraderingar samt utökande av bekvämligheter är det som står på dagens agenda:
- Vi har en del båtplatser som står till förfogande för platsens gäster, men dessa är så attraktiva att vi gott kunde tänkt oss några fler. Och på sikt tror jag nog vi kommer att ordna med både kabel-tv och trådlöst nätverk för Internet, eftersom det kan förenkla semestern och öka komforten ytterligare för våra gäster. Vi märker att gästerna är nöjda med både grillkiosken, matbutiken med dagens tidning och nybakat bröd och sanitetsbyggnaderna - och anledningen till att vi vet det, är för att vi pratar med våra gäster för att få höra vad de tycker. Jag tror det är bästa receptet för framgång. Alltså, att lyssna på sina gäster.

– Det kommer alltid att finnas speciella drag som kännetecknar en campingplats, och jag tror belägenheten vid sjön och naturen runt platsen är det folk kommer ihåg mest härifrån Omlidstranda. Vi har 4 sandstränder, varav fler är långgrunda och barnvänliga, men största fördelen är nog att man kan få för vinden nästan oavsett varifrån det blåser. Där det blåser ägnar sig ungdomarna åt surfing, medan det är bad som gäller där det är lä. Sedan har jag köpt en fantastisk strandkrattningsmaskin som städar stränderna ifrån allt folk lämnar efter sig – så sandkvalitén är rätt och slätt tipp topp här!

Klicka för större bild


Som bäddat för barnfamiljer

Omlidstranda är genomgående en familjecamping; här kan barn och vuxna ha det trevligt tillsammans i lugna omgivningar långt in på kvällarna.

På vår promenad runt på platsen träffar vi familjen Lunden från Nedre Eiker, samt en av barnens nya lekkamrater, Kristoffer Klausen. De njuter sommaren fullt ut på en av campingens stränder, även om de medger att vattnet gärna kunde ha varit lite varmare för att allt skall va perfekt. Vad som gör det så bra att campa på Omlidstranda? Gro Lunden svarar:
-Detta här är vårt andra år här, och vi stormtrivs! Sanitetsbyggnaderna är fina, det finns gott om plats mellan vagnarna och vi vuxna kopplar av ordentligt under semestern. För övrigt är det trygga och vackra omgivningar för småbarn här, och de minsta hittar alltid något att göra, oavsett om solen skiner eller inte. Ungarna får nya vänner som de inte vill åka ifrån – för det är ju så att varje gång vi packar ihop för att åka hem igen, är det ingen som vill hem, eller hur? Marius och Lasse Lunden, samt Kristoffer Klausen nickar och säger i mun på varandra:
- Vi fiskar krabbor, cyklar ganska mycket och det är härligt att bada! Och sedan får vi extra mycket glass också! Föräldrarna instämmer i att glass hör sommaren till.

Klicka för större bild


Enkelt att hitta nya vänner

Dagen efter det att vi besökt platsen skulle det vara dans med levande musik för gästerna. Det är enligt Omlid viktigt att man erbjuder aktiviteter för dem som önskar att sysselsätta sig – men långt de flesta barn och unga sköter sig själva på egen hand. - Se på de två där borta, pekar han. Det är två flickor, Silje Rokke och Elianne Kristiansen på 10 respektive 9 år som tagit vår uppmärksamhet. En liten harkling får dem att titta upp från sina godispåsar och snabbt och koncist svarar de på vad som är bäst med campinglivet när man är veteran – dessa två fröknar har nämligen varit på campingsemester så länge de kan minnas:
- Vi får nya vänner! Också kan vi leka massor med vattenmadrasserna i vattnet! Jag brukar springa rakt ut i vattnet, säger Elianne, som en gång nuddade en brännmanet i farten – men hon berättar historien med ett stort leende. Flickorna är ett strålande exempel på vilken glädje camping kan medföra. Av ren tillfällighet hamnade deras vagnar grannar med varandra och Silje och Elianne har inte vikit en tum från varandra sedan dess.

- Därmed var lyckan gjord för resten av semestern, tillägger Ole Omlid milt. För de som behöver lite tillrättaläggelse erbjuder vi ridning på islandshästar varje dag under juli, vi har fotbollsplan och volleybollplan och fyra lekplatser utspridda på området. Fotbollsplanen är så populär att det händer att jag måste be dem sluta vid 22.30 tiden – men det är roligt att de tycker att det är så kul.

Klicka för större bild


Sevärdheter i närområdet

Dagar med sämre väder är det många av platsens gäster som tar en tur in till Larvik eller Stavern eller utnyttjar möjligheten att uppleva naturområdena i distriktet.
- Vi har en fantastisk kuststräcka här i Vestfold. Den börjar i Horten och slutar i närheten av Helgeroa, men man behöver inte gå hela rutten. Själva poängen, med att följa stigen, är att man får ta del av en av de vackraste kuststräckorna som Norge har att erbjuda. Är man verkligen ute efter ett spektakulärt fenomen bör man absolut besöka Mølen,
- Stavern är en otroligt charmerande stad som är känd för sina otaliga konstgallerier, kaféer och små butiker, och många reser hit på revyer eller på Stavernfestivalen i juli. Nevlunghamn är något av det mest idylliska lilla samhälle distriktet har att erbjuda – här rekommenderar jag att man köper med sig lite räkor och sätter sig och dinglar med benen över bryggkanten medan man äter och tittar på båtarna som åker i farleden.

- Men om regnet öser ner ute, vilket det i och för sig väldigt sällan gör på Omlidstranda, då brukar jag tipsa om ett köpcenter i grannskapet. För många är shopping en trevlig ingrediens i semestern, så det passar ypperligt!

Platåplatser med utsikt över havet

Campingplatsen har gräsmattor, naturtomt och sandstränder. Höga tallar skuggar under de varmaste dagarna, och det är något Omlid värdesätter. De medverkar till att ge Omlidstranda en själ. Inne på området snirklar sig små asfalterade vägar som tar gästerna till deras ändstationer; när platsen öppnar 1 maj är det 600 platser som står redo att önska gästerna välkomna. Omlidstranda rymmer alla nationaliteter; svenskar, danskar, tyskar och folk från andra fjärran länder rullar in så fort de får ”grönt ljus”. – Vi har en del dygnsplatser för disposition för de som bara tar en sväng förbi, och alla de platserna ligger nere vid vattnet. Vidare har vi satsat stort på platåplatser som ligger i avsatser uppe i terrängen – på det sättet får de allra flesta en glimt eller fler av sjön. Den möjligheten värdesätter både våra gäster och vi som ägare!
– En annan sak som vi har fokuserat på är att hålla stort avstånd mellan vagnarna. En anledning är att gästerna får mer privatliv på det sättet, och dessutom får de större yta att röra sig på i närheten av sina vagnar. En annan anledning är att det ger ökad säkerhet med hänsyn till bland annat brand. Därmed har vi slagit två flugor i en smäll – och alla parter är nöjda!

Klicka för större bild


Var dag har sin glädje

Efter ett par timar med Ole Omlid börjar vi att ana en röd tråd. Det är ju inte så att den perfekta campingen dyker upp av sig själv – det är alltid någon eller några eldsjälar som ligger bakom allt arbete. Om Omlid hälsade på 100 eller 200 gäster under vår gemensamma rundvandring är svårt att säga, men att han känner till alla som bor på platsen är en sak som är säker. För när vi mot slutet av vårt besök frågar honom om vad han tycker är roligt och bäst med att driva campingen, blir han tyst. Vi väntar, ler och väntar lite till.

– Det bästa är i grund och botten när jag har gjort klart allt på hösten och våren så att det är perfekt i ordning tills gästerna skall komma.

Det susar i träden samtidigt som Omlid svarar;

- De är liksom med, de också. Som havet, stränderna och det gröna gräset som sticker upp mellan vagnarna.

Det är ingen tvekan om att även naturen står på Omlids sida när det gäller att visa sig från sin bästa sida för de som tar turen hit till solsidan av Vestfold.

Läs mer här

www.omlidstranda.no

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt