CampingSverige.se

15.3.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Ostfriesland i Tyskland– vacker natur

Om det skulle finnas lite utrymme i kalendern för en extra resa finns många spännande platser nära inpå Sverige, som ändå gör att man kommer hemifrån en smula. Vi packade husbilen och körde till tyska Ostfriesland, som ligger vid Vadehavet nära den holländska gränsen.

Klicka för större bild


Vacker natur

Ostfriesland har mycket vacker natur, det är lugnt och otroligt grönt. Vadehavsmiljön präglar naturen och den har samma karaktäristiska drag som på den danska sidan. Fågellivet är frodigt och ett sant eldorado för fågelentusiaster. Under lågvatten kan man deltaga i flera olika turer där man kommer nära inpå den intressanta och annorlunda naturen.

De guidade turerna är dock ofta på tyska, så det kräver lite språkkunskaper för att få ut så mycket som möjligt av dem.

Klicka för större bild


Ta med cyklar

Vägarna längs hela kuststräckan, som också kallas ”Grüne Küstenstrassen” – den gröna kustvägen, är som upplagda för kortare eller längre cykelturer. Terrängen är flack, så det är högst lite vind som kan ge svett på pannan. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen och landskapen på. Skyltningen är bra också om man beger sig iväg inåt landet och besöker några av de städer som ligger där.

Det finns cykelvägar längs i stort sett hela rutten, så man cyklar inte bland den allmänna trafiken. Det gör också området cykelvänligt för barnfamiljer som kan cykla tryggt och därmed slappna av mer.

Klicka för större bild


Gamla kuststäder

Längs vägarna ligger små charmerande kuststäder som pärlor på ett band. De är ytterst charmerande och lätta att besöka, även om man kommer i husbil. Det finns fina parkeringsförhållande där det går att få plats med en husbil på sex till sju meter. Städer som Greetsiel och Carolinesiel är bra utgångspunkter för utflykter i antingen den östra eller västra delen av Ostfriesland. Båda städerna är hamn- och kanalstäder med samma mysiga maritima miljö som man aldrig tröttnar på.  

Speciellt i Greetsiel har man flera möjligheter att äta gott och smaka på specialiteter från havet. Det finns många gamla välbevarade väderkvarnar  i området – fler av dem är också öppna för  besök – så man behöver på intet sätt tvivla på att man är i Holland.

Klicka för större bild


Många campingplatser

Det finns gott om campingplatser i området, men många av dem bär spår av fastliggarkultur, där tyska familjer från Hamburg och Bremen använder området som rekreation. Det betyder att man som resande kanske inte finner campingplatserna så charmerande för att de är stora och det är överfullt av vagnar. Väljer man uteslutande att använda dem som övernattningsplatser och köra vidare under nästa dag, går det bättre. Faciliteterna är dock helt ok. Med husbil kan man med fördel också använda så kallade husbilsplatser. De ligger ofta i förbindelse med hamnanläggningarna.

Det finns toalett och bad och man kan på de flesta ställen få tillgång till ström även om man sällan har behov av det i en husbil. Priserna varierar men oftast betalar man samma pris som på campingplatserna. FDM (ADAC) har gett ut en guide som är speciellt bra för husbilsfolket. De har en översikt över så kallade ”Stellplätze” i hela Europa.

Klicka för större bild


Kort med avslappnande semester

Med en husbil kör man bara från plats till plats och parkerar och går på upptäcksfärd där man vill. Vi parkerade ofta vid digerna för att cykla eller vandra en stund. När vi sedan kommer tillbaka till husbilen har vi allt nära till hands: mat, dryck och vilstolar, så man kan ta sig en liten lur innan man kör vidare igen.

Det är semester! Har man mer tid kan man utan problem stanna kvar i området.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt