Campout

CampingSverige.se

30.11.10

Av: Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Skidboxen tar extralasten

Skid- och bagagebox som det egentligen heter, är nämligen inrättningen som enkelt och praktiskt hjälper dig frakta långt mer än du får plats med i bilens bagage, men Bilist 2000 råder dig till att inte fylla den så att bilen mister sina köregenskaper. I skidboxen skall det endast packas lätta saker.

Klicka för större bild


Det finns korta bagageboxar också, men de säljs de få av. De flesta väljer att köpa en skid- och bagagebox, som både ger plats åt skidutrustningen vintertid och annan utrustning sommartid. Det är begränsat hur mycket vikt du kan placera på biltaket. Dessvärre händer det att takboxen far av bilen som en projektil i förbindelse med en tvärbromsning. Orsaken kan vara fel montering, fel vikt- eller båda delarna.

I instruktionsboken skall det stå angivet hur många kilo som är viktgräns för bilens förmåga att transportera saker på taket, normalt är detta 75 kg. Kom ihåg att skid- och bagageboxen är en sak, lasthållaren som håller boxen, en annan. Lasthållaren du köper, eller som följer med boxen, har också viktbegränsning. Det är alltså antingen viktgränsen som angivits i instruktionsboken eller på lasthållaren som bestämmer hur mycket vikt du kan ha på taket. Kom ihåg att boxen i sig själv också väger några kilo, normalt 18-22 kg.

Inga tunga saker

Skid- och bagageboxen är alltså inte lämpad för frakt av tunga saker. Drickbackar och tunga saker hör till bilens bagage. Lätta saker, som sovsäckar, campingstolar, skidor, kängor är däremot lämpliga saker att frakta i boxen. En god regel är att stapla halva vikten av bagaget i mitten av boxen. Den andra halvan fördelar du framför och bakom. Inuti boxen finns stroppar, som du spänner fast innehållet med. Sakerna skall inte ligga lösa ifall du blir tvungen att tvärbromsa. Och, kom ihåg att det är summan av vad du stoppar i takboxen som blir den totala vikten.

Det är viktigt att lasthållaren skruvas åt ordentligt och efterskruvas emellanåt. Kontrollera både före och under resan att hållaren sitter som den ska. Kom ihåg att ta av skid- och bagageboxen när resan är över. Boxen ökar bilens luftmotstånd och ökar därmed bensinförbrukningen.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt