Sverige (3/7): Vätterns kyst – mer än polkagrisar och motorväg

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Om man följer E4:an ett stycke norrut (från Danmark sett) kommer man till rastplatsen ”Gyllene Uttern” vid Gränna, där man alldeles säkert kommer att vilja stifta närmare bekantskap med de rödrandiga sockerstängerna som tillverkas i området. Normalt sett fortsätter man sedan på motorvägen till Stockholm, men det är egentligen synd, för om man kör av här – det gör vi – och följer väg 50 längs Vätterns kust kommer man till en lång rad pärlor på en relativt kort sträcka.

Rökstenen är en av de mest betydelsefulla i världen och uppvisar 760 skrifttecken.

Rökstenen är en av de mest betydelsefulla i världen och uppvisar 760 skrifttecken. Rökstenen och TåkernPå vår alternativa resa är det första vi ser en skylt som gör oss uppmärksamma på Rökstenen, vilken är en av de mest betydelsefulla runstenarna i världen och som kan uppvisa inte mindre än 760 skrifttecken. Stenen ligger vid sidan av Rök kyrka – ett stenkast från vägen och helt säkert värd att titta på. När vi kommer längre mot norr skyltas det Tåkerns naturreservat. Reservatet består av en liten sjö och bara huvudvägen skiljer denna och den större sjön Vättern åt. Vi tar oss gott om tid att njuta av den vackra naturen och fåglarna som lever ett beskyddande liv långt bort från alla turister.

I Vadstena finns det byggnader uppförda så långt tillbaka som på 1200-talet.

I Vadstena finns det byggnader uppförda så långt tillbaka som på 1200-talet. VadstenaEfter ganska få kilometers körning kommer vi tillbaka till den gamla staden Vadstena och här finns byggnader uppförda så långt tillbaka som på 1200-talet. Vi hittar snabbt en parkeringsplats, trots att vi har vagnen på kroken. Härifrån är det mindre än en kilometer till Vadstena Slott som grundlades av Gustav Vasa redan1545. Efter en rundvisning strosar vi genom den gamla staden och njuter av de praktfulla gamla husen i sommarvärmen innan vi når fram till det kloster som staden är uppbyggd kring. Det grundlades av den heliga Birgitta (1303 – 73), som var en framsynt kvinna med många goda livsåskådningar och klostret blev snabbt ett populärt ställe och är fortfarande värt ett besök.I klosterkyrkan föregår det fortfarande kyrkliga handlingar, medan turisterna strömmar in och ut från kyrkan. Den påminner om en katolsk kyrka i Sydeuropa.

Vadstena Slott avspeglar sig i sjön.

Vadstena Slott avspeglar sig i sjön. Väster om kyrkan finns det murrester från det gamla klostret. En strandpromenad för oss igenom klosteranläggningen och vi får uppleva det härliga nordiska sommarljuset mitt i de historiska omgivningarna. Under medelåldern blev Vadstena Nordens mål för pilgrimsresande och idag har det åter igen blivit modernt att gå på pilgrimsfärd. Det märks på kyrkan som har inrättat ett pilgrimscentrum. Vadstena kyrka är den enda i Sverige som har uppnått tre stjärnor i Guide Michelin och det säger lite om vilken kulturskatt som ligger som en gnistrande pärla här vid Vätterns kust.Det blir faktiskt kväll innan vi fortsätter till campingplatsen.

Z-parkens Camping drivs av en sportklubb och man campar runt fotbollsplanerna.

Z-parkens Camping drivs av en sportklubb och man campar runt fotbollsplanerna. Z-parkens CampingCampingplatsen ligger norr om Motala vid Varmobaden. Den drivs av en sportklubb och vi campar runt fotbollsplanerna. Även om huvudvägen går förbi precis utanför hörs ingen trafik och på platsens sydligaste del, finns ett härligt grönt område med mindre terrasser, samt faciliteter till nomadcamparna. Endast 100 meter härifrån ligger ett 3 km långt område med den finaste badstranden, folkparken och lite andra förlustelser.

100 meter från campingplatsen ligger den finaste badstranden.

100 meter från campingplatsen ligger den finaste badstranden. MotalaDet stora dragplåstret är Göta Kanal. Det verkar märkligt, för det finns ju massor av vatten i Vättern, men det är de romantiska turerna på kanalen i det milda vädret som drar till sig turisterna.Som förberedelse till vår tur läste vi H.C.Andersens 150 år gamla berättelse om den gång när han kom till Motala vattenvägen och fascinerades av de tekniska vidundren som uppfanns på de nya fabrikerna, där det hela tiden skapades nya industriprodukter. Idag är staden fortfarande i gång och kallas den svenska industrins vagga.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket