Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

29.7.09

Av: Eivind Bye Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: bigfoto.com
Dela
 

Tio platser du bör se i Berlin

Berlin är en stad fullpackad av intressanta upplevelser. Från Murens fall 1989 och fram till idag har Tysklands huvudstad blivit ett mer och mer populärt resmål för skandinaver.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor


Brandenburger Tor

Brandenburger Tor är den tyska huvudstadens enda återstående port och den byggdes 1788 till 1791. Denna har stort symboliskt värde för Berlin, inte minst för att den blev stående på gränsen mellan öst och väst då staden delades. Den gången var detta ett slags ingenmansland, men öppnades åter den 22 december 1989.

Berlin Hauptbahnhof

Berlin Hauptbahnhof är stadens stora järnvägsstation som öppnades sommaren 2006. Den är också Europas största järnvägsstation och den första som byggts i Europa på över 100 år. På en stor öppen grässlätt precis vid järnvägsstationen ligger det som antagligen är världens största fotbollssko. En skulptur som barn och ungdomar gillar at klättra på.

Riksdagsbyggnaden

Riksdagsbyggnaden


Riksdagsbyggnaden

Detta är byggnaden som nazisterna satte i brand för att skapa uppror och kaos och för att roffa åt sig makten. Byggnaden är återuppbyggd med en intressant glaskupol på taket, inklusive restaurang. Hit är det oftast lång kö av turister, men den är väl värd den tid det tar att komma in. Glaskupolen innehåller också en enormt stor spegel.

Unter den Linden

Unter den Linden är den stora breda gatan där många av världshistoriens ledare har trampat fram, bland annat Napoleon, Fredrik den Store, Bismarck, Marx, Lenin, Mussolini, Churchill, de Gaulle, Eisenhover, Kennedy, Reagan, Carter, Clinton….I dag massor av shopping.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie


Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie står fortfarande i Berlin som en rest av den gamla Berlinmuren. Här finns vakter på plats och det ligger numera ett museum här. Denna övergång mellan öst och väst är den mest berömda från tiden då Berlin var delat i två delar.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche

Ligger på Kurfürstendamm. Kaiser Wilhelm II beställde kyrkan för att hedra sin farfar Wilhelm II. Byggnationen av kyrkan startades 1891 och stod klar 1895. Kyrkan bombades och förstördes 1943 och idag finns endast ruiner kvar. Efter kriget byggde Egon Eiermann en ny kyrka intill ruinerna av Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche. Den nya kyrkan och ruinerna av den gamla utgör nu ett minnesmärke över krigets förödelse. I området runt kyrkan föregår stor aktivitet med restauranger, marknader och butiker m.m.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz


Potsdamer Platz

Är en trafikknutpunkt i Berlins centrum och här möts flera stora gator. Platsen anlades av kung Fredrik Vilhelm I av Preussen år 1741. Fram till 1940 var Potsdamer Platz den mest aktiva platsen i hela Europa. Efter kriget låg den i rutiner och delades av muren. Efter återförenandet rustade man upp platsen och det har nu byggts upp en rad nya byggnader som bl.a. innehåller kontor och restauranger.

Zoo och AquaDome

Ligger centralt i Berlin och är ett ställe inte minst familjer bör ta en tur igenom. Särskilt akvariet är vackert. Men även parken i sig är väl värd ett besök.

Stranden vid älven Spree

Stranden vid älven Spree


Stranden vid älven Spree

Älven Spree går tvärs igenom Berlin och bredvid järnvägsstationen har det anlagts ett område med restauranger och gröna partier ut mot älven. Här upplevs närmast en sydländsk atmosfär. Bad avrådes. Däremot är det trevligt ta en öl här under parasollerna och titta på båtarna som glider förbi. Det ger ro i en annars så hektisk storstad som Berlin.

Jahn Otto Johansens stamställen

Det finns flera ”bruna” kaféer i Berlin, men ett av de allra ”brunaste” är Dickie Wirtin, uppkallat efter kvinnan som startade kaféet, en mycket tjock dam som hette Anna Stanscheck. Dicke Wirtin ligger på Savignyplatz och är ett av Jahn Otto Johansens stamställen eftersom de serverar Flensburger Pilsner. Schildkröte på Uhlandsstrasse är också en av hans favoriter. Här serveras gott öl och rikligt med tysk husmanskost och vilt.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt