Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

16.12.08

Av: Helle Andersen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Vilnius 2009 - Europeisk kulturhuvudstad

Litauens huvudstad Vilnius står i kulturens tecken 2009. Huvudstaden blir europeisk kulturhuvudstad och bjuder på 120 konst- och kulturprojekt och på mer än 900 olika evenemang, varav 2/3 kommer att vara gratis.

Klicka för större bild


Den litauiska huvudstaden Vilnius arbetar för närvarande med förberedelserna inför den stora öppningsceremonin som sker på nyårsafton. Vid midnatt den 31 december 2008 blir invånare och besökande i Vilnius vittnen till en spektakulär show av den tyska scenografen och ljuskonstnären Gert Hof. Hof är känd för sina uppseendeväckande och storslagna ljusshower som han bland annat har gjort i Atlanta, Beijing och Berlin.

- Alla som kommer till Vilnius på nyårsafton 2008 kommer sent att glömma denna kväll. Vi firar inte enbart nyåret och att Vilnius blir europeisk kulturhuvudstad, utan också Vilnius 1000 – åriga jubileum sedan staden fick sitt namn. Den musikaliska showen @ hofmann Spragtukas kommer tillsammans med Gert Hofs komposition av ljus att omvandla staden till en enorm festplats och markera starten på detta historiska år, säger Elona Bajoriniene, direktör för Vilnius – European Capital of Culture 2009.

Vilnius kommer ha ett överflöd av konst- och kulturutbud under hela 2009. Hela programmet innehåller mer än 120 olika konst- och kulturprojekt samt mer än 900 events, varav 600 kommer att vara gratis. Vilnius bjuder också in till Kulturnatten som kommer att ske den 21 juni i samband med sommarsolståndet. Kulturnatten bjuder på flertalet kyrkokonserter, öppna museum och gallerier, ”open air” biografer, laserljusshower, diktläsningar, danslektioner och mycket annant.

Bland annat flera danska konstnärer är involverade i Vilnius kulturarrangemang 2009.
Idén med ”De Europeiska Kulturhuvudstäderna” har existerat sedan 1985. En europeisk kulturhuvudstad är en stad som har ett visst kulturarv, ett rikt kulturliv och som representerar en europeisk mångfald. Kulturstaden skall på samma gång dra till sig en internationell publik och inspirera kulturstadens och landets egna invånare. Köpenhamn var Europas Kulturhuvudstad 1996 och ännu en dansk stad kommer att bli kulturstad 2017.

Fakta om Litauen och Vilnius

Litauen är det södra och största landet av de tre baltiska länderna.

Litauen har cirka 3,4 miljoner invånare, varav 550 000 bor i huvudstaden Vilnius.

Litauens areal utgör 65 200 km2 och är lite större än Danmark.

2009 firar Litauen sitt 1000 års jubileum då landet för första gången nämndes år 1009 i en skriftlig källa. Källan berättar om en munk som dödas av hedningar på gränsen mellan Ryssland och Litauen.

Den litauiska flaggan är gul, grön och röd. Det gula symboliserar solen, ljuset och framgång – den gröna naturen, hopp och frihet, den röda jorden, mod och det blod som utgjutits i försvaret av Litauens självständighet.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt