Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

26.6.09

Av: Lars Erik Paulsson Fotograf: Bürstner
Dela
 

Bürstner husbilar 2009: Tre nya modellserier

Tre nya modellserier samt en modell som bytt namn – där har du 50-årsjubilerande Bürstners nyheter inför 2009. Men fler kommer…

Bürstner City Car är smidig i stadstrafik och bekväm på landsväg

Bürstner City Car är smidig i stadstrafik och bekväm på landsväg


Låt oss börja med den minst revolutionerande Bürstner-nyheten: Den i våras presenterade Quadro-modellen – den första halvintegrerade husbilen med en nedsänkbar säng längst fram – får inte längre heta så. Audi har nämligen reagerat, och menar att det finns risk för förväxling med deras fyrhjulsdrivna sportlimousiner …

”Ixeo” är därför det namn som spekulanterna på en halvintegrerad, luxuös husbil numera får lägga på minnet. Ixeo-serien, som är baserad på Fiat Ducato, har kompletterats med två nya modeller så att kunderna nu har fyra olika alternativ att välja mellan.

Bekväm sittgrupp i City Car. Lägg märke till att mittpartiet på dubbelsängen kan fällas upp, så att man får plats med en cykel

Bekväm sittgrupp i City Car. Lägg märke till att mittpartiet på dubbelsängen kan fällas upp, så att man får plats med en cykel


Kompaktast

Helt nytt är däremot Bürstners insteg i den allt populärare kompakthusbilsklassen. ”City Car” kallar Bürstner sin version för, baserad på ett Fiat-skåp med knappt 6 meters längd och långt axelavstånd. De kompakta yttermåtten (bredden är 208 cm) gör City Car smidig även där det är trångt, samtidigt som det stora axelavståndet ger god stabilitet vid landsvägskörning.

Tack vare det höga taket har bilen full ståhöjd. Den tvärställda sängen längst bak mäter 150 x 195 cm, och vid behov kan sittgruppen bäddas för två barn eller en vuxen (mått 89 x 180 cm).

En praktisk detalj är bordet som kan användas även utomhus samt möjligheten att lasta skrymmande föremål – till exempel en cykel – inne i husbilen.

Det lätt åtkomliga gasolutrymmet har plats för två flaskor – en 6-kilos och en 11-kilos.

Bürstner City Car finns med 2,2-, 2,3- eller 3,0-litersmotor och med totalvikten 3 300 kilo eller 3 500 kilo.

Prismo är en utmärkt dragare, med en släpvagnsvikt på hela 2 000 kg

Prismo är en utmärkt dragare, med en släpvagnsvikt på hela 2 000 kg


Kompakt halvintegrerad

Något större, men fortfarande kompakt – den mäter 626 x 218 cm – är nya Prismo. Baserad på en bakhjulsdriven Ford Transit med tvillinghjul, som har en släpvagnsvikt på 2 000 kg, är detta en husbil som Bürstner menar är perfekt för den som vill ta båten med till nya spännande vatten, för ridsportutövaren, för den som tävlar med motorcykel och för alla andra som ofta behöver dra ett tungt släp.

Under den generösa, tvärställda dubbelsängen längst bak finns dessutom ett stort garage med gott om plats för sport- eller fritidsutrustning.

Inredningen i nya Prismo är ljus och behaglig, med snickerier i lönnton. Hygienavdelningen har den senaste generationen ”VarioBad” – en Bürstner-uppfinning – som, tack vare det svängbara tvättstället, utnyttjar utrymmet optimalt när det är dags att duscha.

Nya Bürstner Prismo finns med en planlösning (t 626 G) och med 115- eller 140-hästarsmotor.

Viseo har fått en ungdomligare färgsättning. Stötfångare och sidkjolar i annan färg finns som tillval

Viseo har fått en ungdomligare färgsättning. Stötfångare och sidkjolar i annan färg finns som tillval


Prisvärd helintegrerad

Tredje nya modellserien från Bürstner är helintegrerade Viseo. Fem olika modeller står på programmet, från knappt 6 meter långa i 595 med våningssäng längst bak till i 715 med en unik sovrums-/tvättumslösning.

Viseo har fått en lite ljusare och ungdomligare utvändig design än övriga helintegrerade Bürstner-husbilar, och den som vill göra sin bil lite mer personlig kan beställa den med stötfångare och sidokjolar lackerade i champagne eller Porto-rött. För att hålla priset på en attraktiv nivå är bilarna byggda på Fiats eget husbilschassi med breddad spårvidd bak.

Ljus är också interiören, och innerutrymmena är generösa. De tre största modellerna har L-soffa som, tillsammans med ett sidosäte och de vridbara pilotstolarna, gör att många kan både äta och umgås.

Pocketresårmadrass i den fasta sängen och kallskummadrass i den nedsänkbara ger bästa möjliga sovkomfort.

Viseo kan fås med 2,2-, 2,3- eller 3,0-litersmotor och totalvikten är 3 500 eller 4 000 kilo.

Plats för många. Takfönstret ger extra ljus och rymd

Plats för många. Takfönstret ger extra ljus och rymd


Mer kommer

Framåt vintern kommer äntligen konceptbilen Aero Van, som visades i Düsseldorf 2007, att gå i produktion. Bilen är baserad på den nya kombinationen av Mercedes Sprinter och Al-Ko Kober, och mycket arbete har lagts ned på att banta konceptbilens vikt så att den produktionsfärdiga bilen får en totalvikt på 3 500 kg.

Senare i år kommer Bürstner även att visa upp en helt ny generation av sin allra lyxigaste helintegrerade husbilsserie – Elegance.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt