CampingSverige.se

8.10.12

Av: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Carthago 2013: Många detaljförbättringar i nya Carthago-programmet

Lägre vikter, nya ytterbackspeglar och välkomnande belysningssystem – detta är bara några av Carthagos nyheter till modellåret 2013.

Lastluckor med parallellogramföring nu även på de exklusivare chic-modellerna

Lastluckor med parallellogramföring nu även på de exklusivare chic-modellerna


Inbyggd uppvärmning

Det var något av en sensation när Carthago för ett år sedan introducerade sina c-tourer-modeller – en serie lyxhusbilar, både halv- och helintegrerade, med låg vikt och attraktivt pris.

Nu kompletteras programmet med ytterligare tre helintegrerade modeller, alla med exklusivt Raumbad med olika sovrumsplanlösningar. Versionen med mittplacerad dubbelsäng finns även i halvintegrerat utförande.

Också en extra lätt modell (I 138) finns i det nya programmet. För att ytterligare reducera vikten kan bilarna, som tillval, byggas på Al-Ko lågprofilchassi. (Detta chassi är standard för två av de största modellerna.)

Största tekniska nyheten på c-line-modellerna är att instrumentbrädan i de helintegrerade modellerna har inbyggd uppvärmning för att förbättra komforten.

Utvändigt hittar man ny dekor och invändigt ett nytt golv (”Virginia” båtdäcksmönstrat). Dessutom kommer all belysning numera från lysdioder.

Genomtänkt belysningskoncept för mysiga husbilskvällar

Genomtänkt belysningskoncept för mysiga husbilskvällar


Ny utvändig design

Både e-line- och s-plus-modellerna har fått ny utvändig design, som mer anknyter till toppmodellerna liner de luxe.

Även mycket av tekniken har hämtats från liner-modellerna – bland annat lastluckor av bussmodell med parallellogramföring.

E-line finns numera i två utföranden – tvåaxlade ”yachting” med 4,5 tons totalvikt och treaxlade ”linerclass” med totalvikten 5 ton.

För s-plus-modellerna har Carthago nu helt gått över till Iveco Daily-chassier. Invändigt märks bland annat ny färg på snickerierna och ny golvbeläggning.

Toppmodellerna i chic-programmet har inte bara bytt namn från high-line till highliner, utan de har också fått ännu fler detaljer gemensamma med liner-modellerna – bland annat de 48 mm tjocka väggarna – och den vattenburna centralvärmen innehåller även en konvektor placerad i instrumentbrädan.

Ett nykonstruerat dubbelgolv ger ännu mer lastutrymme, och lastluckorna har (givetvis) parallellogramföring. Även highliner har fått nytt träslag och ny golvbeläggning.

Nya ytterbackspeglar med instegsbelysning och ”coming home”-funktion

Nya ytterbackspeglar med instegsbelysning och ”coming home”-funktion


Nya ytterbackspeglar

Gemensamma nyheter för alla helintegrerade modeller är nya ytterbackspeglar (Carthago ”bestview”) av bussmodell med integrerade vidvinkelspeglar.

Spegelarmarna är försedda med vattenavledande kanaler, och vid förardörren finns en integrerad instegsbelysning.

Denna instegsbelysning ingår i ett nyutvecklat system kallat ”coming home”, kopplat till centrallåset, som innebär att instegs- och ytterbelysning tänds när låset öppnas för att sedan automatiskt släckas efter ca 10 sekunder.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt