Danmark: Thyborön – inte så pjåkigt

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Thyborön ligger så långt väster ut att man inte kan komma längre än så. Elaka tungor säger att det är där måsen vänder om den inte har lunch med sig. Lokalbefolkningen är inte heller särskilt skrytsamma, vilket är lite synd, människor här kan nämligen vara riktigt stolta över området.

Lyxstugan utifrån

Thyborön Camping har en super läcker nyuppförd lekplats Iväg med familienAv olika anledning hänger Thyborön med mig från min tidiga barndom på 80 – talet. Det var hit vi åkte, mina föräldrar, min lillebror och jag när vi skulle bort från allt under ett par dagar. Här hittade vi lugnet, ron och vi umgicks tillsammans hela familjen, men jag hade också en massa lekkamrater på stranden i det vackra sommarvädret. Minnen härifrån har jag massor, men jag skall också erkänna att jag inte har varit här i Thyborön sedan jag var en liten pilt i fotbollströja storlek 10 år. Tjugofem år har gått och jag har under tiden själv skaffat familj. Därför har jag under några år gärna velat ta en tur till Thyborön med min egen lilla familj. Hjalte som är fyra år och Freja som är sju, min fru Line och jag själv.

Lyxstugan invändigt. Den är intelligent inredd utan anmärkningsvärt mycket spillplats Thyborön CampingVi har bokat ett uppehåll i lyxstuga på Thyborön Camping under pingsten 2012. Campingplatsen ligger ett stenkast från Västerhavet och den drivs att två lokala eldsjälar som 2007 köpte stadens då nedslitna campingplats. Under åren har de putsat upp platsen till den grad att den idag framstår som en toppmodern campingplats med välutrustad lekplats, minigolfbana, tennisbana, läckra köksfaciliteter och familjebadrum med spa pool. Dessutom är planen att det inom närmsta framtid kommer att bli ett badland här på Thyborön Camping.

På Kystcentret får man röra allt och leka med allt. Till exempel runt den roliga såpbubbelbassängen Kustcentret – Sand, vatten och upptäckarlust- Kom och titta, man kan göra äkta vågor! Hjalte har ögon stora som tefat medan han rycker och drar i Freja. Storasyster som aldrig säger nej när det skall plaskas i vatten är med det samma med på saken, så efter bara några sekunder står de bägge två på var sin vippbräda och med taktfasta rörelser är de i full gång med att se vem som kan göra de största vågorna. Ett annat experiment som snabbt fångar de två syskonens uppmärksamhet är där man kan uppleva olika delar av Danmark som översvämmas om havsytan ökas med x antal meter.

Det fångar ungarna i den grad att de kan se hur mycket havet kan stiga innan landet svämmas över Utställning om en rysk fregattEn stor del av västkusten, Norra Jylland, Själland samt en massa av våra öar är puts väck på bara några få meter, vilket får dem bägge att hissna av upptäckten, medan de tänker lite över det. Lyckligtvis har Danmark många kilometer diken som skyddar mot havets makter. Det är nog endast ett färre antal människor som vet hur det egentligen ser ut när havet tränger igenom ett dike och diket därav bryter samman. Det kan man faktiskt uppleva här på Kystcentret. Dessutom huserar stället många av de småkryp som huggormar, sumpsköldpaddor, paddor och ödlor, som alla antingen har levt, eller fortfarande lever i området – och här är de alla livs levande! För de historieintresserade har Kystcentret också en mycket spännande berättelse och tillhörande utställning om en rysk fregatt, Alexander Nevskij, som under hösten 1868 förliste utanför Harboöre, få kilometer från Thyborön, med mer än 700 man ombord. Ta reda på hur många av ryssarna som räddades, och se de enorma skatterna fregatten hade ombord, i Kystcentrets utställning om Alexander Nevskijs förlisning.

Kystcentret har en hel del reptiler och amfibier i en speciell kammare Bunker i trädgårdenKystcentret har också en bunker i trädgården där man som gäst kan läsa på om Skildpaddespionen som figurerade i området under andra världskriget. Det är en otroligt spännande berättelse om en arkitekt som arbetade för tyskarna, men vad gjorde han nattetid? För övrigt är det så bra att när entrén väl är betald, har man gratis entré de följande sex dagarna här på Kystcentret. SneglehusetI skolan har Freja berättat för sina klasskamrater att hon i pingst skall till Thyborön. Läraren berättade då för Freja att hon bör se och uppleva Sneglehuset. Sneglehuset är ett hus dekorerat med åtskilliga musselskal. Under mer än 25 år har en man vid namn Alfred Pedersen byggt på huset med musselskal som han själv har hittat på stranden, och därefter gett huset namnet; Sneglehuset. Huset är nog mer speciellt än det är vackert, men imponerande att mannen helt själv har uppfört alla dekorationer på det hus han närmast äventyrligt en gång byggde till sin älskade hustru.

Det är en smaksak om man tycker det är fint eller inte, men faktum är att i alla fall Sneglehuset är en av de största turistattraktionerna i Thyborön

Man kan gå in i flera av bunkrarna bakom Sneglehuset och få en känsla av hur det var att vara stationerad där under kriget Alla bunkrarNågot av det sista Alfred Pedersen byggde på Sneglehuset är en jättesamling av flaskskepp, konkylier, musslor och diverse andra saker från bland annat förlisningen, och stränder nära Thyborön. Bakom Sneglehuset finns upp emot 100 bunkers som ett minnesmärke från tiden då tyskarna uppehöll sig i området under 2. världskriget.

Bovbjerg Fyr är en modern kulturinstitution med respekt för historien minnesmärken En avstickare till Bovbjerg FyrSista dagen kör vi runt lite i området och på väg till Lemvig får Line syn på en skylt där det står Bovbjerg Fyr. Vi styr mot väst och efter några få kilometer skjuter ett rött fyrtorn upp i skyn ute bland klitterna. Det visar sig senare att Bovbjerg Fyr är en kulturinstitution utan motstycke. Fyren uppfördes 1877 och har intill kort efter sekelskiftet tillhört staten. I dag drivs den av en fond som huvudsakligen använder frivillig arbetskraft. Här arrangeras flertalet evenemang i stort sett hela året runt. I januari är det dock stängt. Då fyren ligger på en klint är den inte särskilt hög, blott 24 meter sticker den upp i luften. Nerifrån ser det inte så märkvärdigt ut, men går man upp i tornet är 24 meter plötsligt väldigt högt – i varje fall når man tittar ner. Freja och jag räknar stegen upp och utan att avslöja antalet kan jag erkänna att det gav lite svett på pannan.

Klinten vid Bovbjerg Fyr – det är något längre ner än bilden avslöjar

Sett uppifrån tornet är det plötsligt långt ned ”Linjen Lyset”– Se där är en bunker i min älsklingsfärg, säger Hjalte och pekar ut en blå bunker. Den blå färgen fick bunkern 1995 då den var en del av markeringen av 50 års fred i Europa, kallad “Linjen Lyset”, som gick från norra Norge och ända ner till den spansk/franska gränsen. Vi kan inte se den ordentligt uppe ifrån fyrens utkik, men faktiskt faller Bovbjergsklinten 40 meter närmast lodrätt ned mot stranden. Ungarna får tillsammans idén om att vi skall gå ut på klinten och några få minuter senare är vi alla fyra där nere. Självklart måste vi gå ända ut på kanten för att titta ner mot stranden. En imponerande men rätt karg syn väntar oss. Här kan man tydligt se hur mycket havet faktiskt äter av land, allt eftersom åren går. Sedan tornet byggdes har havet ätit mer än 130 meter. Vi är hungriga så vi åker tillbaka in till Thyborön.

Så ser Mallemukken utifrån Mallemukken – ett matställeDet finns flera läckra matställen i Thyborönområdet och det är svårt att framhäva ett ställe framför ett annat. Serveras bra mat brukar man höra pratas om det och då förtjänar det oftast också ett besök. Mallemukken heter stället vi har hört om. Det är en gammal fiskebåt, byggd i Esbjerg i slutet av 1960- talet. Ända fram till 2004 fångade den fisk till Thyboröns befolkning,  varefter den sedan sändes i pension. Egentligen var det meningen att den skulle skrotas men lokala krafter ville något annat. Den skulle inredas till restaurang – om man så skulle slita sitt hår för det! Och så blev det.

och så ser Mallemukken ut inifrån Allt gott ifrån havetMallemukken tömdes på inredning, skrovet vändes på ända och huserar idag en omtalad restaurang med fantastiskt läcker meny. Prova till exempel den stekta rödspättafilén eller platsens specialare; Skipparbuffé där det serveras allt gott ifrån havet. Vi tycker det är så bra så vi återvänder dagen efter för ännu en lunch i Mallemukken. Tre dagar går snabbt när man har trevligt, och trevligt det har vi verkligen haft. Faktiskt har upplevelsen varit så bra att Hjalte i bilen hem konstaterar att Thyborön faktiskt inte är så pjåkigt. Frun och jag tittar på varandra och ler – pojken har ju faktiskt helt rätt! Läs mer härwww.thyboroncamping.dk www.mallemukken.dk www.sneglehuset.dk www.kystcentret.dk  www.bovbjergfyr.dk

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket