Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

18.5.10

Av: Kjell-Erik Kristiansen, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Eximo – nytt märke på den nordiska marknaden

Är du sugen på att köpa husvagn men plånboken gapar tom? Kanske skall du prova Eximo, ett nytt märke på den nordiska marknaden som du får för under 100,000 kronor.

Klicka för större bild


Eximo betyder “frigörelse” och vagnarna tillverkas i Polen. Faktiskt på gamla maskiner från Bjølseth i Jømna, det norska märket som inte längre tillverkas. Men KABE köpte upp konkursboet och delar av maskinparken används nu i Ujazd i Polen för tillverkningen av det nya märket Eximo. De första vagnarna har sålts i Norge och vi räknar med att producera runt 200 vagnar om året. Det är enklare vagnar där priset är en viktig faktor, säger KABEs försäljningschef Klas-Göran Nilsson. KABE har tillsammans med en polsk firma byggt upp en helt ny produktionsanläggning i Ujazad. Det är inte var dag vi ser nya modeller från en helt ny fabrik. Med nya Eximo kan vi erbjuda husvagnskunderna vagnar med låg vikt och till ett lågt pris, skrev KABEs chef Alf Ekström då man lanserade märket. Och med vagnar i den allra billigaste och minsta klassen hoppas nu KABE koncernen kunna erbjuda ett komplett utbud med KABE och Adria i sortimentet.

Eximo- serien består från starten av fyra modeller i tre storlekar – 370, 410 och 510. Eximo Sport 370 är en utpräglad vagn för två personer med tvärställt kök längst bak och en rymlig sittgrupp i fronten. Den kostar alltså under 100,000 kronor. 410-modellen har fast dubbelsäng och hygienavdelning i fronten, samt liten matplats för tre personer bak, medan 510 modellen finns med plats för två. Eximo är husvagnen för dig som älskar friheten det ger att bara haka på vagnen och dra iväg. Och det är inte bara priset som är lågt, också vikten, vilket betyder att du kan dra den med en lite mindre bil och med vanligt B-körkort, säger KABE, som föreslår att Eximo kan användas som en perfekt liten gäst- , jakt eller fiskestuga. Den minsta modellen Eximo Sport 370 väger mindre än 1,000 kilo och är 557 cm lång. Det går att sova tre personer i den men den lämpar sig bäst för två. Mellanmodellen Eximo Sport 460 har sovplats för fyra, är 637 cm lång och väger från 1,080 kg till 1,300 kg. Alla vagnar har en invändig höjd på 195 cm, medan den invändiga bredden är 215 cm.

Toppmodellen 520 finns i modellerna 520B och 520 L. B- modellen lämpar sig bäst för barnfamiljer och har två enkla kojplatser utöver en dubbelsäng, medan L-modellerna finns i två varianter, antingen med dubbelsäng eller med två enkelsängar fram. Båda med två sovplatser bak i en dubbelsäng som dock bara är 127 cm bred mot 200 cm fram. Längden på 520- modellerna är 686 cm och vikten på hela vagnen är densamma som på 460-modellen.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt